ЦВК повідомила, хто лідирує на виборах президента Киргизстану
Категорія
Політика
Дата публікації

ЦВК повідомила, хто лідирує на виборах президента Киргизстану

ЦВК повідомила, хто лідирує на виборах президента Киргизстану
Джерело:  online.ua

У Киргизстані 10 січня відбулися дострокові президентські вибори. Виборчі дільниці вже закрилися, а ЦВК підбиває попередні результати голосування. На даний момент повідомляється, що лідирує на виборах Садир Жапаров, який був прем'єр-міністром і виконуючим обов'язки президента Киргизстану після відставки Сооронбая Жеенбекова, якому довелося покинути президентський пост на тлі масових протестів, що виникли в республіці після парламентських виборів. Як відомо, Жапаров під час цих протестів був звільнений з в'язниці, де відбував 10-річний тюремний термін за звинувачення у захопленні заручника. Сам він заперечував провину, називаючи своє переслідування політично мотивованим. Пізніше Верховний суд республіки виправдав Жапарова. За даними ЦВК, на виборах громадяни Киргизстану активно підтримали кандидатуру Жапарова на пост президента - він набрав 79,18% голосів виборців. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу ЦВК Киргизстану.

Попередні результати голосування в Киргизстані свідчать, що Жапаров переміг на виборах в першому турі зі значним відривом від суперників. Його суперники Адахан Мадумаров і Бабиржан Тольбаєв набрали 6,7% і 2,35% відповідно. За інших 14 кандидатів проголосували менше 1,5% виборців.

Явка на виборах в Киргизії склала близько 33 відсотків - що помітно нижче, ніж на попередніх виборах, але так як порога явки на виборах немає, то їх визнають такими, що відбулися, при будь-якому числі тих, хто проголосував.

Як відомо, одночасно з виборами президента в Киргизстану пройшов референдум з вибору форми правління в республіці. Виборцям запропонували три варіанти: "президентська форма правління", "парламентська форма правління" і "проти всіх". У ЦВК повідомили, що за попередніми підсумками 81,29% виборців проголосували за президентську форму правління. Але тепер для зміни парламентської республіки на президентську доведеться розробити нову конституцію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що до відставки колишній президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков розпустив парламент  під тиском протестувальників, які вийшли на вулиці 5 жовтня, щоб озвучити свою незгоду з результатами парламентських виборів. До акцій протесту приєдналися тисячі людей, які після зіткнень з силовиками, захопили будівлю парламенту і президентської адміністрації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?