У 10 містах України модернізують тепломережі за новими схемами
Категорія
Україна
Дата публікації

У 10 містах України модернізують тепломережі за новими схемами

У 10 містах України модернізують тепломережі за новими схемами
Джерело:  online.ua

10 міст України отримали можливість оптимізувати свої схеми теплопостачання в рамках USAID Проєкт енергетичної безпеки. Від цього в першу чергу виграють місцеві жителі, які отримають якісно новий рівень послуги з теплопостачання за прийнятний рівень її вартості.

Джерело: USAID ПЕБ

Першими модернізацію тепломереж за новими схемами теплопостачання проведуть чотири міста - Кропивницький, Славутич, Маріуполь і Запоріжжя. Вони вже зробили практичні кроки до модернізації своїх теплових мереж за новою Методикою розробки схем теплопостачання населених пунктів України, схваленої Мінрегіоном в жовтні 2020 року.

Наступні 6 міст - Дніпро, Луцьк, Полтава, Сєвєродонецьк, Херсон і Хмельницький - почнуть реалізовувати програму пізніше.

Як модернізують тепломережі за новими схемами

USAID ПЕБ для кожного міста-партнера розробить схему теплопостачання, спланує довгострокову стратегію розвитку сиcтем теплопостачання і визначить перелік пріоритетних інвестиційних проєктів для поліпшення системи теплопостачання. Для пріоритетних інвестиційних проєктів містам також допоможуть розробити концепцію, кошторис, оцінку інвестиційного впливу і визначити потенційні джерела фінансування.

Заступник керівника USAID ПЕБ Сергій Горбачов переконаний, що модернізація тепломереж в пілотних містах створить основу для тиражування практичного досвіду по створенню технічно і енергетично ефективної, фінансово стабільної і безпечної для навколишнього середовища міської системи теплопостачання по всій країні.

"Ця співпраця дуже важлива для міст, адже вона дозволить планувати схему теплопостачання міста на довгострокову перспективу з прив'язкою до загального (генерального) плану розвитку міста і, при необхідності, переглянути типи теплопостачання на території міста, спрогнозувати технологічний розвиток комплексу теплопостачання міста, спланувати впровадження додаткових заходів з енергоефективності та заходів з управління попитом на тепло", - пояснює Горбачов.

Що дасть модернізація тепломереж для місцевих жителів

У загальному підсумку реалізація Програми з підтримки USAID ПЕБ дозволить:

  • знизити питоме енергоспоживання і технологічні втрати уздовж ланцюга теплопостачання,

  • зменшити негативний вплив на навколишнє середовище;

  • підвищити надійність, безпеку і якість теплопостачання.

"Від цього однозначно і в першу чергу виграють жителі міст, які в кінцевому рахунку повинні отримати якісно новий рівень послуги з теплопостачання за прийнятний рівень її вартості", - стверджують в USAID ПЕБ.

USAID Проєкт енергетичної безпеки

USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ) співпрацює з Урядом України, приватним і громадським секторами з метою посилення енергетичної безпеки України та перетворення енергетичного сектору країни на сучасний, орієнтований на ринок і інтегровану в ЄС рушійну силу зростання. Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт енергетичної безпеки підтримує:

  • конкурентні енергетичні ринки, які задовольнять якісними енергетичними продуктами і послугами за конкурентними цінами потреби українських споживачів;

  • інтеграцію України в європейські енергетичні ринки, включаючи сумісність енергетичних мереж і дотримання енергетичних директив ЄС;

  • енергетичну незалежність України, в тому числі перед агресією Кремля;

  • незалежний і компетентний нагляд за енергетичним сектором, забезпечення справедливих та рівних умов для всіх учасників ринку;

  • забезпечення громадян доступними, надійними, безпечними і стійкими енергетичними послугами, які будуть враховувати проблеми споживачів, забезпечення високого рівня обслуговування;

  • подолання корупції, забезпечення прозорості та підзвітності урядової політики, практики регулювання і корпоративного управління;

  • сприяння більшій інтеграції та участі жінок й слабо представлених груп в енергетичному секторі, включаючи розвиток технічних навичок і лідерства.

USAID Проєкт енергетичної безпеки розрахований на 5 років. Його бюджет становить 85 млн доларів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?