У Байдена анонсували спільне з Зеленським рішення щодо Північного потоку-2
Категорія
Політика
Дата публікації

У Байдена анонсували спільне з Зеленським рішення щодо Північного потоку-2

У Байдена анонсували спільне з Зеленським рішення щодо Північного потоку-2
Джерело:  online.ua

Білий дім виступив з офіційним анонсом спільного рішення президентів США Джо Байдена та України Володимира Зеленського стосовно проблеми російського “Північного потоку-2”.

Джерело: Білий дім

За даними американської сторони, йдеться про запуск діалогу з питань енергетики й клімату, яка серед іншого займатиметься “Ппівнічним потоком-2”.

“Стосовно енергетики, президенти оголосять про нові ініціативи щодо боротьби з кліматичною кризою і зміцнення енергетичної безпеки України, в тому числі про запуск оновленого стратегічного діалогу з енергетики та клімату, на чолі якого стане міністерство енергетики США. Мета цього діалогу полягає в тому, щоб продовжити вирішувати проблеми впливу Північного потоку-2”, - наголосили в американській адміністрації.

Уточнюється, що діалог спрямують на “залучення інвестицій з енергетичної безпеки за допомогою реформ, скорочення викидів парникових газів, а також вивчення інших ініціатив у сфері зміни клімату”.

Водночас із цим звернено увагу на один з ключових моментів візиту української делегації та зустрічі президентів - це закріплення підвищеного статусу стратегічного партнерства. Сторони виступатимуть з оголошеннями про відновлення роботи Комісії зі стратегічного партнерства.

Такий міжнародний орган не проводив зібрань упродовж останніх трьох років. Вже восени передбачено зустріч міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та державного секретаря Ентоні Блінкена, а під час переговорів буде затверджено нову хартію між державами. Цей документ матиме параметри співпраці Києва та Вашингтона.

Зеленський у США

Згідно з офіційним порядком, 1 вересня о 21:00 за київським часом відбудеться особиста зустріч Зеленського та Байдена в Білому домі. Глава української держави має намір почати її з теми Донбасу — він озвучить Байдену пропозицію приєднатися до нормандського формату.

Український лідер також додав, що питання Донбасу стосується не тільки України, а всього регіону, зокрема Молдови, країн Балтії та Білорусі. Зеленський планує саме з цієї теми почати переговори з Байденом, під час яких вони будуть говорити в форматі тет-а-тет і в розширеному складі делегацій.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?