У Байдена відповіли на звинувачення про замах на вбивство Лукашенко
Категорія
Політика
Дата публікації

У Байдена відповіли на звинувачення про замах на вбивство Лукашенко

У Байдена відповіли на звинувачення про замах на вбивство Лукашенко
Джерело:  online.ua

Повідомлення про причетність американської влади до підготовки замаху на вбивство самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка є абсолютно неправдивими. У Держдепі США відповіли на звинувачення білоруського диктатора.

Джерело: ТАСС

"Ми бачили повідомлення в державних ЗМІ Росії про передбачувану змову проти Олександра Лукашенка, а також його безпосередні твердження про це в ЗМІ. Будь-яке припущення про те, що уряд США стояв за цим або був залучений до спроби вбивства Лукашенка, є абсолютно помилковим", - заявив офіційний представник Держдепу США.

Коментуючи затримання адвоката Юрія Зенковича, що має подвійне громадянство США та Білорусі, представник американського зовнішньополітичного відомства запевнив в готовності Вашингтона надати своєму громадянину консульську допомогу. Як відомо, саме Зенковича Лукашенко назвав "організатором" замаху, який перед приїздом до Москви нібито "провів консультації в США і Польщі".

Реакція Польщі на звинувачення в підготовці замаху на Лукашенка

В офіційній Варшаві також запевнили Лукашенко, що не планували і не планують брати участь в його усуненні. Голова бюро міжнародної політики президента Польщі Кшиштоф Щерський назвав обманом всі подібні домисли.

"Польща ніколи не планувала, не приймала, не приймає і не братиме участі ні в яких замахах на Олександра Лукашенка. Якщо хтось, пан Олександр Лукашенко, розповідає вам такі речі, то він вас обманює!", - відповів Щерський на звинувачення Лукашенко.

Замах на Лукашенка - версія Мінська

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко напередодні заявив, що на нього готували замах нібито спецслужби США. Щоб врятуватися, він попросив президента Росії Володимира Путіна про допомогу і ФСБ РФ затримала "організаторів".

У російській ФСБ підтвердили слова Лукашенка. Уточнюють, що затримали адвоката Юрія Зенковича і політолога Олександра Федуту, які нібито планували "державний переворот" в Білорусі та фізичну ліквідацію Лукашенко.

Коментуючи затримання громадян Білорусі в Москві, Лукашенко стверджував, що Зенкович і Федута хотіли приїхати до Мінська і зайнятися організацією замаху на нього і його дітей, для яких вже навіть "приготували погреб в Гомельській області".

Він переконаний, що за замахом на нього нібито стоять спецслужби США. У ФСБ РФ підтверджують слова Лукашенка. Кажуть, що нібито Федута і Зенкович планували військовий переворот в Білорусі "за відпрацьованим сценарієм" кольорових революцій "з залученням місцевих і українських націоналістів" на 9 травня 2021 року, а також фізичне усунення Лукашенко.

Говорячи про замах, Лукашенко анонсував "найжорстокішу" відповідь. Він стверджує, що вже прийняв "найважливіше" рішення за весь термін свого президентства. Він також емоційно пригрозив усім, хто встане на його шляху і заявив, що тепер буде "мочити".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?