У Чехії зібрали 30 млн крон на РСЗВ для України
Категорія
Світ
Дата публікації

У Чехії зібрали 30 млн крон на РСЗВ для України

У Чехії зібрали 30 млн крон на РСЗВ для України
Джерело:  online.ua

Ініціатива "Подарунок для Путіна" (Dárek pro Putina) із Чехії зібрала 30 мільйонів крон (понад 1,2 млн. євро) на придбання для України реактивної системи залпового вогню RM-70.

Джерело: Ceske Noviny

У Чехії зібрали 30 млн крон на РСЗВ для України

За словами журналіста Мартіна Ондрачека, ініціатива "Подарунок для Путіна" також передбачає постачання 365 ракет разом із реактивною системою залпового вогню RM-70 для України.

Сьогодні ми перевищили позначку у 30 мільйонів крон, наша мета - 50 мільйонів. Машина, яку ми хочемо придбати, коштує 17 мільйонів крон. Наша амбіція - відправити на фронт ще 365 ракет, щоб зброя була укомплектована, - сказав Ондрачек.

Кожна ракета з комплекту коштує 88 000 крон, а в комплекті міститься 40 штук.
RM-70, названа на честь легендарного першого князя чехів Пржемисла Орача, була капітально відремонтована на заводі STV Group у Полочці. Вона здатна обробляти площу близько трьох гектарів за один залп.

Що відомо про РСЗВ RM-70

RM-70 була прийнята на озброєння чехословацької армії у 1971 році, але вона залишається дуже ефективним видом озброєння. Вона має пускову установку на 40 ракет "Град" калібру 122 мм, аналогічно російській версії РСЗВ БМ-21. Однак, на відміну від російської версії, на RM-70 є додатковий боєзапас із 40 ракет для швидкого перезаряджання на броньованому шасі Tatra 813, що дозволяє скоротити час на підготовку до наступного пострілу до кількох хвилин. Можна вести вогонь як по окремих ракетах, так і залпом.

Вибір ракетної установки для України зроблено ініціативою на основі вимог української армії. Компанія STV Group була обрана відповідно до цих вимог, за умови, що вона може бути швидко поставлена і що вона зроблена в Чехії.

За словами засновника ініціативи та бізнесмена Далібора Дедека, необхідні кошти були зібрані дуже швидко.

Ми пишаємося тим, що чеська громадськість зібрала кілька десятків мільйонів протягом декількох тижнів, адже ми оголосили про цю акцію в першу річницю вторгнення російських військ в Україну, - сказав Дедек.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?