У Держдепі США виникла криза через "Північний потік-2"
Категорія
Світ
Дата публікації

У Держдепі США виникла криза через "Північний потік-2"

У Держдепі США виникла криза через "Північний потік-2"
Джерело:  online.ua

В адміністрації Джо Байдена називають кадровою кризою ситуацію із затриманням затвердження десятків кандидатів Держдепартаменту, в тому числі 59 потенційних послів. Таку форму протесту вибрав республіканець від Техасу Тед Круз, який намагається домогтися більш жорстких дій від американської адміністрації щодо російського газопроводу "Північний потік-2".

Джерело:  The New York Times

Круз значно уповільнив процес, протестуючи проти традиційної практики Сенату стверджувати кандидатів «одноголосно». Він і його союзники наполягають на тому, щоб зайняти більш жорстку позицію щодо «Північного потоку-2», проекту газопроводу з Росії до Німеччини.

Круз не може самостійно заблокувати запропоновані президентом Джо Байденом призначення в Держдеп, але через відсутність згаданого "одностайного голосування" в Сенаті цей процес значно сповільнився. В адміністрації Байдена називають ситуацію, що склалася, кадровою кризою. Демократи називають дії Круза зловживанням процесом висування кандидатур і прикладом підриву політичних норм.

В середині травня Байден зняв санкції, введені Конгресом щодо проєкту "Північний потік-2". Критики кажуть, що угода надасть президенту Росії Володимиру Путіну важелі впливу на європейську енергетичну безпеку і завдасть удару по союзнику Вашингтона Україні, яка управляє конкуруючим трубопроводом. Але цей проєкт є благом для Німеччини, і Байден, посилаючись на те, що проєкт майже завершений і його практично неможливо зупинити, вирішив зробити пріоритетними відносини з Німеччиною, ключовим європейським союзником, а не ризикувати конфронтацією з канцлером Ангелою Меркель і її майбутнім наступником.

Коли це сталося, Круз звинуватив адміністрацію Байдена в «слабкості» по відношенню до Росії. З тих пір він використовував правила Сенату, щоб перетворити голосування в багатогодинні маневри.

Критика Байдена через зняття санкцій з проєкту “Північний потік-2”

«Президент Байден наполіг на тому, щоб зробити багатомільярдний подарунок на благо Росії, завдати шкоди Америці і завдати шкоди інтересам нашої національної безпеки», - сказав Круз в залі засідань Сенату в серпні.

«Я ясно дав зрозуміти кожного посадовцю Держдепартаменту, кожному кандидату в Держдепартаменті, що я буду затримувати цих кандидатів до тих пір, поки адміністрація Байдена не почне дотримуватися закону і не зупинить цей трубопровід і не накладе санкції», - додав він.

Якщо пан Круз не відступить, можуть пройти місяці, перш ніж президент Байден зможе затвердити кандидатури послів в таких столицях, як Пекін, Єрусалим, Каїр і Берлін, а також на важливих політичних постах в Державному департаменті.

Читайте також:

  • США обіцяють Європі, що взимку в неї буде достатньо газу.

  • Держдеп США вимагає в Росії наростити поставки газу через Україну.

  • Зеленський вигадав новий спосіб боротьби з Північним потоком-2.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?