США обіцяють Європі, що взимку в неї буде достатньо газу
Категорія
Політика
Дата публікації

США обіцяють Європі, що взимку в неї буде достатньо газу

США обіцяють Європі, що взимку в неї буде достатньо газу
Джерело:  online.ua

США разом із країнами Європи працюють над питанням забезпечення європейських споживачів надійним та доступним постачанням газу цієї зими. У Вашингтоні занепокоєні у зв’язку із зростанням цін на газ та спробами маніпуляцій із цими цінами з боку певних постачальників. Про це сьогодні під час телефонної прес-конференції заявила міністр енергетики США Дженніфер Ґренголм, яка наразі перебуває із візитом у Польщі.

Джерело: Укрінформ.

«Підвищення цін на газ спричинило серйозні занепокоєння щодо надійності існуючих систем (енергетичного) постачання та безпеки в Європі. Адміністрація в США була дуже чіткою в тому, що ми і наші партнери маємо бути готовими стояти разом, коли з’являються гравці, які , ймовірно, маніпулюють постачанням з метою отримати власну вигоду», - заявила Ґренголм.

Вона також запевнила, що США поєднають зусилля з європейськими союзниками для забезпечення масштабного та безпечного постачання газу цієї зими, та продовжуватимуть інвестувати в енергетичні рішення, які допоможуть партнерам в диверсифікації джерел надходження енергії.

«Очевидно, це (диверсифікація) є дещо тривалішою перспективою, і ми маємо досягати цього агресивним шляхом. Але, очевидно, всі ми маємо тримати погляд на проблемах будь-яких маніпуляцій із цінами на газ, що пов’язані із неспроможністю забезпечити належне енергетичне постачання. Ми дивимося на це дуже серйозно», - підкреслила керівниця енергетичного Департаменту США.

Вона пообіцяла європейцям, що вони матимуть адекватне та доступне постачання газу цієї зими.

Ціни на газ в Європі

Нагадаємо, протягом останніх місяців ціна на газ на енергетичних ринках ЄС постійно зростала, та майже досягла психологічної позначки у 1000 доларів за 1000 кубометрів.

Експерти підвищення цін пов'язують з тим, що Росія намагається шантажувати Європу напередодні розгляду в ЄС питання щодо сертифікації газопроводу «Північний потік – 2».

Газпром відмовився прокачувати додаткові обсяги газу до країн Євросоюзу. В результаті обсяги запасів газу у європейських газосховищах наразі становлять не більше 71 відсотка від необхідного для безпечного проходження зими, тоді як у попередні роки у цю пору такий показник сягав близько 96 відсотків.

Читайте також:

  • Держдеп США вимагає в Росії наростити поставки газу через Україну.

  • В США затвердили нові санкції проти Північного потоку-2 та Росії.

  • Вітренко розповів, скільки часу займе запуск “Північного потоку-2”.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?