Вітренко розповів, скільки часу займе запуск “Північного потоку-2”
Категорія
Політика
Дата публікації

Вітренко розповів, скільки часу займе запуск “Північного потоку-2”

Вітренко розповів, скільки часу займе запуск “Північного потоку-2”
Джерело:  online.ua

Сертифікація нового російського газопроводу “Північний потік-2” займе приблизно вісім місяців. Так, кожній з європейських структур, причетних до цього, потрібно від двох до чотирьох місяців. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Джерело: “Главком”.

«Потрібно, щоб спочатку німецький регулятор прийняв рішення про сертифікацію – для цього у нього є чотири місяці. Потім він має отримати відповідне погодження в Європейській комісії – для цього теж є мінімум два місяці, але Єврокомісія може продовжити термін ще на два місяці. Тобто вже мова йде про вісім місяців», – сказав очільник «Нафтогазу».

Він зазначив, що тестовий режим запуску «Північного потоку-2» не означає комерційної експлуатації газопроводу.

Також Вітренко наголосив, що позиція, що газопровід буде сертифікований за умови використання тільки половини його потужностей чи буде експлуатуватися наполовину, юридично неправильна.

«Подібна ситуація сталася з газопроводом Опал (OPAL) – вона не є релевантною в цій ситуації, тому щодо «Північного потоку-2» мають висуватися зовсім інші вимоги, тоді це не буде дискримінаційний доступ до всієї потужності всіх компаній», – зазначив Вітренко.

Росія шантажує Європу 

Також Вітренко висловив думку, що Росія шантажує ЄС за допомогою недопоставок газу, щоб протиснути сертифікацію газопроводу.

«Газпром» тепер шантажує всю Європу, кажучи, що «дивіться, ви не отримаєте ці додаткові обсяги, якщо ви не дозволите працювати газопроводу «Північний потік – 2», - зазначив керівник “Нафтогазу”.

Водночас він не виключає, що вибори до німецького Бундестагу можуть вплинути і на рішення німецького регулятора, і на безпекові гарантії щодо України.

«Зараз багато сюрпризів на виборах у Німеччині. Партія Меркель значно втратила рейтинг, але подивимося на результати та на формування коаліції, якими будуть позиції партій вже після виборів», – додав Вітренко.

Читайте також:

  • Лавров визнав нереальність планів «Газпрому» щодо запуску «Північного потоку-2».

  • Може стати руїною — в ЄС висміяли Північний потік-2.

  • РФ завершила будівництво Північного потоку-2.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?