У "діамантового" прокурора знайшли нове майно: опубліковані фото документів
Категорія
Україна
Дата публікації

У "діамантового" прокурора знайшли нове майно: опубліковані фото документів

У "діамантового" прокурора знайшли нове майно: опубліковані фото документів
Джерело:  NV

Скандально відомий екс-заступник обласного прокурора Олександр Корнієць отримав як мінімум дві службові квартири, земельну ділянку біля аеропорту Жуляни, на якому зводиться будівля вартістю понад $400 тисяч.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Новое время.
Документи вказують на те, що з 2007 року Корнієць отримав від держави дві квартири. Судячи з паперів, житло було отримано за стандартною схемою, в якій мало місце прописування великої родини з шести чоловік в крихітній квартирі рідні і переписування квартир на дітей. Цікаво, що останню операцію з нерухомістю сім'я Корнійця провела вже після того, як його майно було арештоване в рамках справи про діаманти і гроші, знайдені в його робочому кабінеті, а сам він в період оформлення перебував у слідчому ізоляторі.
Олександр Павлович Корнієць працює в прокуратурі з 1998 року. За цей час він пройшов шлях від особистого водія і керуючого справами Віктора Шокіна (про що твердив екс-заступник Шокіна Давид Сакварелідзе) до заступника обласного прокурора.
Згідно останньої декларації, сім'ї екс-заступника облпрокурора, яка живе на зарплату (260 тис. грн на рік сукупного доходу, тобто близько 20 тис. грн на місяць), офіційно належить чимало об'єктів нерухомості, шість земельних ділянок, дві квартири, житловий будинок площею 272,9 м2 та садовий будинок.
У цій декларації немає двох квартир, які Корнієць отримав як службові. Історія їх отримання показова в контексті офіційної заяви ГПУ про намір перевірити і діючих, і колишніх співробітників прокуратури на предмет «махінацій» з отриманням службового житла.
У 2007 році прокуратура міста Києва звернулася до керівника управління житлового забезпечення КМДА з проханням надати службову квартиру її співробітнику - батькові трьох дітей. При цьому зазначалося, що запропоноване йому раніше житло - двокімнатна квартира на вулиці Саперно-Слобідська (непривабливий віддалений від центру район біля промзони і метро Видубичі) - сім'ю не задовольняє, тому що будинок повинен був бути зданий в експлуатацію в наступному році. Прокуратура просила міську адміністрацію надати іншу квартиру її співробітнику, який має трьох дітей і вимагає невідкладного вселення».



Прізвище прокурора, який потребував службового житла, випливає з наступного документа - листа прокуратури, в якому йдеться про успішно здійснений обмін і видачу квартири співробітнику прокуратури Корнійцю О. П. Таким чином, в листопаді 2007 року прокурор отримав першу службову квартиру площею понад 70 кв. м.


Втім, як свідчать документи, через п'ять років сім'я прокурора знову опинилася у важких житлових умовах: шестеро людей - Корнієць, його дружина і вже четверо дітей - виявляються прописаними в крихітній однокімнатній квартирі житловою площею 12 кв м на проспекті Науки. Ймовірно, сім'я Корнійцем прописується у сестри прокурора Прокопенко Лариси Павлівни: саме цю адресу вона вказала під час реєстрації приватної компанії, як свідчить реєстр юросіб.



У документі Голосіївської районної адміністрації стверджується, що з 2012 року прописаний в однокімнатній квартирі Корнієць стоїть у пільговій житловій черзі працівників прокуратури.



Цим листом за підписом голови Голосіївської РДА прокурору Корнійцю видається ордер на трикімнатну квартиру в самому центрі Києва, недалеко від Цирку, по вулиці Тургенєвська, 46/11 житловою площею 70,6 кв. м. За даними ріелторів, трикімнатна квартира в цьому новому будинку коштує під 5 млн грн.


У 2015 році з цією квартирою трапляється майже булгаківська історія. 5 липня Корнійця затримують за підозрою у вимаганні хабара. Під час обшуків у нього вилучають понад півмільйона доларів готівкою, діаманти, автомат Калашникова і наркотики. В кінці липня прокурор виходить на свободу під заставу, однак перебуваючи в СІЗО, встигає переоформити елітне житло на п'ятирічну дочку.


Згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, квартира по вул. Тургенєвській виявилася у власності Єлизавети Олександрівни Корнієць уранці 22 липня 2015 року. Уже через два дні після цього прокуратура наклала арешт на решту нерухомості Корнійця. Арешту квартири біля Цирку таким чином вдалося уникнути.



В інтерв'ю Громадському в жовтні 2015 року Корнієць визнав, що його дочка Єлизавета є власницею недешевої квартири по вул. Тургенєвській. Зауважимо, що цю квартиру Корнієць не вказав в декларації ні як власне майно, ні як майно сім'ї. При цьому прокурор назвав дивну підставу для отримання дочкою квартири - важке захворювання, яке піддається лікуванню тільки в Лондоні. На заперечення журналіста Дмитра Гнапа, що квартиру в елітному будинку навряд чи можна отримати тільки через «важке захворювання» Корнієць запевнив, що все сталося «на законних підставах».


Крім численних ділянок і квартир, прокурору належить кілька будинків - два задекларованих і ще один, який тільки будується.


У декларацію Корнійця внесені розкішний триповерховий будинок, на будівництво якого він взяв кредит у $800 тис. (Саме в ньому слідчі знайшли діаманти), а також садовий будинок під Києвом.


Історія третього будинку «діамантового прокурора» починається в 2008 році, коли одночасно зі службовою квартирою Корнієць попросив КМДА виділити йому земельну ділянку. У наступному році його прохання задовольняють, про що свідчить державний акт на землю за адресою Журавлина, 5 за підписом мера Києва Леоніда Черновецького. Цю ділянку Корнієць вказує у своїй декларації в рядку №23 - 878 кв. м.



Зараз на цій ділянці ведеться активне будівництво. Зауважимо, що підійти до будинку непросто: проїзд і прохід до нього перекриті приватною охороною.


Пошук за кадастровим номером ділянки показав, що 23 вересня 2015 року землю заарештували на вимогу Генеральної прокуратури. У рядку «Особа, права / майно якого обтяжується», вказано прізвище Корнійця.


Дерев'яний будинок, що споруджується зараз на цій ділянці, розташованій в безпосередній близькості з аеропортом, може бути готелем. Принаймні в компанії, яка розробляла проект будівництва за цією адресою для замовника Корнійця А. П. - ТОВ Академія архітектури, будівництва та дизайну, куди під виглядом замовника звернулося видання телефоном, згадали, що розробляли «проект готелю». Вартість будівництва, згідно копії документа, який є в розпорядженні редакції, становить $402857,5.


Чи зацікавлять перераховані факти Генеральну прокуратуру, стане відомо вже в найближчі тижні. Виконуючий обов'язки генпрокурора Юрій Севрук розпорядився до 10 червня перевірити законність отримання житла працівниками прокуратури, як нинішніми, так і колишніми. Найбільш поширеними порушеннями він назвав штучне погіршення житлових умов, у тому числі шляхом відчуження житла; фіктивну постановку на облік родичів, безпідставне надання службових квартир за наявності у працівників і членів їх сімей житла в тому ж населеному пункті. Ознаки цих порушень присутні в матеріалах розслідування щодо отримання житла Корнійцем.


Нагадаємо, 5 липня 2014 року в ході спецоперації СБУ та ГПУ були затримані заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць і перший заступник начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимир Шапакін. Вони були сповіщені про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (стаття передбачає безальтернативне позбавлення волі на термін від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати посади, спеціальною конфіскацією та конфіскацією майна).


Під час обшуків у них виявлено понад $500 тисяч готівкою, коштовності, цінні папери і незареєстровану вогнепальну зброю. У приміщенні Корнійця серед іншого знайшли 65 діамантів.


Зараз обидва фігуранти гучної справи перебувають на волі. Тим часом справа "діамантових прокурорів" набула скандального характеру ще й тому, що з неї почалися масштабні ротації в ГПУ.


Також повідомлялося, що

Європейський суд з прав людини відкрив провадження за скаргою "діамантового прокурора" Олександра Корнійця, обвинуваченого в корупції

.


Квартира Корнійця на Тургенєвській в центрі столиці розташована в цьому будинку









Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?