У ЄС розробляють свою версію закону про "іноагентів"
Категорія
Світ
Дата публікації

У ЄС розробляють свою версію закону про "іноагентів"

У ЄС розробляють свою версію закону про "іноагентів"
Джерело:  online.ua

Європейський Союз розробляє свою версію закону про "іноземних агентів", який змусить неурядові групи та наукові установи розкривати будь-яке фінансування з-за меж ЄС.

Джерело: Politico

Навіщо ЄС закон про "іноагентів"

Закон про "іноагентів" зобов’яже неурядові організації, консалтингові компанії та наукові установи розкривати інформацію про будь-яке фінансування з-поза меж ЄС у межах боротьби з іноземним впливом у блоці.

Передбачається, що документ буде розроблений за аналогією із законами в Австралії та США.

За даними видання, у законі, найімовірніше, не будуть передбачені обмеження щодо фізичних осіб, але всі прибуткові й неприбуткові організації зобов’яжуть розкрити джерела доходів з-за меж ЄС.

Проєкт має бути завершений наприкінці травня 2023 року, розповів один із чиновників Єврокомісії на умовах анонімності.

Цей закон має стати відповіддю на низку операцій іноземного впливу – від російських хакерських кампаній до, приміром, "Катаргейту" – корупційного скандалу в Європарламенті.

Єврокомісія розіслала опитувальник для оцінки іноземного впливу

Єврокомісія вже розіслала деяким неурядовим організаціям опитувальник, який має стати основою для оцінки іноземного впливу, що має завершитися у квітні в межах підготовки проєкту закону ЄС.

В опитувальнику респондентів уже просять детально описати джерела фінансування з-за меж ЄС.

Частина чиновників ЄС вважає, що прийняття подібного закону не на часі. Беручи до уваги протести, які відбулись у Грузії на фоні прийняття аналогічного закону.

Неурядові організації виразили занепокоєння щодо того, що закон можна буде використати як зброю для придушення продемократичних сил у країнах.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?