У Гонконгу вперше провели вибори з перевіркою "на патріотичність"
Категорія
Світ
Дата публікації

У Гонконгу вперше провели вибори з перевіркою "на патріотичність"

У Гонконгу вперше провели вибори з перевіркою "на патріотичність"
Джерело:  online.ua

У Гонконгу відбулися спірні парламентські вибори, на яких китайська влада перевіряла "патріотичність" представників цього спеціального адміністративного району. Балотуватися могли лише лояльні до Пекіна кандидати. Судячи з усього, явка була історично низькою.

Джерело: Le Monde

Опитування проводилося відповідно до нового процесу, нав'язаного Пекіном. Голосування було безальтернативним. Лише 30% зареєстрованих проголосували за призначення 20 членів до Законодавчої ради, яка складається з 90 депутатів. Інші сімдесят членів обираються кількома комітетами з політичних еліт, переважно підкуплених китайським режимом.

У Гонконгу члени окружних рад мають довести свій «патріотизм»

Остаточна явка може бути найнижчою з моменту передачі Гонконгу Китаю Сполученим Королівством у 1997 році. Раніше під час голосування у 2016 році явка становила 58,3%. Нині ж члени окружних рад мають скласти присягу, щоб довести свій «патріотизм».

Цього року, щоб отримати право балотуватися, кожен із 153 кандидатів мав заявити про політичну лояльність Китаю та «патріотизм». В результаті демократичним активістам заборонили балотуватися або вони самі відмовилися від участі, і це в кращому разі. У гіршому – вони перебувають у в'язниці або втекли за кордон.

Деякі з них, котрі живуть у вигнанні, закликали до бойкоту виборчого процесу.

Нові правила були запроваджені Пекіном у рамках захоплення Гонконгу після масових протестів у 2019 році, однією з вимог яких було надання мешканцям цього спеціального адміністративного району загального виборчого права.

За словами Кеннета Чана, політолога з Гонконзького баптистського університету, низька явка «вкрай бентежить» уряд.

Більшість демократичних виборців вирішили утриматися, щоб висловити своє несхвалення.

Річ у тім, що голова адміністрації Гонконгу не обирається на прямих виборах, а призначається спеціальним виборчим комітетом. Також лише половина крісел у законодавчих зборах Гонконгу обирається на прямих народних виборах, решта законодавців обирається бізнес-спільнотами міста.

Уряд публікував рекламні сторінки в газетах, розповсюджував листівки у поштових скриньках та розсилав масові текстові повідомлення, щоб спонукати жителів Гонконгу голосувати. Громадський транспорт у неділю був безплатним.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?