У Греції затримали ветерана АТО за запитом Литви. Його звинувачують у воєнних злочинах
Категорія
Світ
Дата публікації

У Греції затримали ветерана АТО за запитом Литви. Його звинувачують у воєнних злочинах

У Греції затримали ветерана АТО за запитом Литви. Його звинувачують у воєнних злочинах
Джерело:  online.ua

У Греції під час перетину кордону за запитом Литви затримали українця, ветерана АТО Олександра Радкевича. Підставою став вирок литовського суду у справі про події 1991 року. Про це повідомила правозахисниця, координаторка “Медійної ініціативи за права людини” Ольга Решетилова.

Джерело: Facebook Решетилової.

“14 вересня під час перетину кордону у Греції був затриманий громадянин України, ветеран АТО Олександр Радкевич. Як виявилося згодом, його затримали за запитом Литви, де Олександр був заочно засуджений за так званою справою 13 січня”, – зазначила вона.

Правозахисниця розповіла, що 20 жовтня міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс підтвердив, що Литва видала європейський ордер на арешт Радкевича і тепер просить Грецію видати громадянина України їй для відбування покарання.

В чому звинувачують українця

13 січня 1991 року радянська влада намагалася силою повалити законну владу в Литві, яка 11 березня 1990 року оголосила про незалежність від СРСР.

При захопленні радянськими військовими частинами та спецпідрозділами Вільнюської телевежі і будівлі Литовського радіо і ТБ загинули 14 осіб, постраждали більше тисячі беззбройних людей.

У березні 2019 року Вільнюський окружний суд засудив 67 осіб за скоєння воєнних злочинів під час сумнозвісних подій у січні 1991 року.

“Але серед засуджених виявився і громадянин України Олександр Радкевич, який на початку 1991 року служив у 107-й мотострілецькій дивізії Збройних сил СРСР, 11 січня 1991 року був призначений водієм-механіком танка, який перебував поряд із Будинком друку у Вільнюсі, за який йшла боротьба. Про вирок щодо себе Олександр не знав, хоча добровільно співпрацював зі слідством і був допитаний 2014 року як свідок українською прокуратурою у рамках міжнародної правової допомоги, яку Україна надавала Литві. Згодом Олександр зі свідка перетворився на обвинуваченого“, – пише Решетилова.

Вона впевнена, що Радкевича звинувачують у тяжких воєнних злочинах (вбивство, нелюдське поводження, використання заборонених методів ведення війни) лише за те, що він був присутній у Вільнюсі у січні 1991 року як військовий радянської армії. Дії Радкевича не спричинили шкоди нікому, що чітко видно із самого вироку.

У Литві рішення суду вже набрало законної сили. Наданий Литвою адвокат Радкевича оскаржував вирок в апеляційному суді, але отримав відмову. Адвокати, залучені Українською Гельсінською спілкою з прав людини, розглядають можливість звернення до Європейського суду з прав людини.

Коментар МЗС

В Міністерстві закордонних справ України заявили про залучення консулів для захисту прав громадянина України Олександра Радкевича, затриманого у Греції за запитом Литви.

"Консульство України в Салоніках займається справою заарештованого в Греції громадянина України на запит іншої європейської держави. Консули підтримають із українцем регулярний зв'язок, він забезпечений українськими і грецькими адвокатами, умови його утримання прийнятні", - зазначив речник МЗС Олег Ніколенко.

Читайте також:

  • ЗСУ оприлюднили статистику загиблих цьогоріч на Донбасі воїнів ООС.

  • В Ірпені активісти прийшли в табір ромів через побиття ветерана АТО.

  • В онлайн-кінотеатрі Держкіно з’явились два військові фільми про УПА та Донбас.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?