У Грузії другий день поспіль триває мітинг проти закону про "іноагентів"
Категорія
Світ
Дата публікації

У Грузії другий день поспіль триває мітинг проти закону про "іноагентів"

Грузія
Джерело:  Радіо Свобода

У Тбілісі другий день поспіль протестують проти закону про "іноагентів". Силовики використали проти протестувальників щось схоже на сльозогінний газ.

Протести у Тбілісі

Грузинська “Радіо Свобода“ передає, що на мітингу біля парламенту спецпризначенці нібито застосували спецзасіб проти учасників.

На кадрах видно, як поранені промивають очі фізіологічним розчином, а спорядження спецназу забризкано кольоровою рідиною.

У МВС повідомляють, що під час акції вже постраждав один співробітник МВС.

У відомстві закликають учасників мітингу виконувати вказівки правоохоронців, "утримуватися від насильницьких дій і нападів на поліцейських".

Нагадаємо, що 15 квітня у Тбілісі біля будівлі парламенту Грузії розпочався безстроковий мітинг опозиції і неурядових організацій «Так Європі, ні — російському закону».

Мітингарі виступають проти законопроєкту владної партії «Грузинська мрія» під назвою «Про прозорість зовнішнього впливу», який називають аналогом російського закону «Про іноземних агентів».

Обговорення так званого "закону про іноагентів" — законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу", розпочалося 15 квітня на засіданні юридичного комітету парламенту Грузії.

У 2023 році владна партія вже намагалася ухвалити цей законопроєкт, проте у другому читанні змушена була проголосувати проти нього після масштабних протестів та сутичок біля парламенту.

Грузинський законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу"

Законопроєкт зобов'язує неурядові організації та ЗМІ, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, зареєструватися як "іноземний агент".

Такі організації мають реєструватися у держреєстрі.

Ухилення від реєстрації або відмова від заповнення декларації передбачає штраф у розмірі 25 тисяч ларі (приблизно 370 тисяч гривень).

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявляє, що законопроєкт необхідний для забезпечення фінансової прозорості одержувачів грантів.

Опозиція та журналісти зазначають, це є спробою придушити свободу слова в Грузії та зірвати шанси країни на вступ до ЄС.

Вони називають законопроєкт копією російського закону про "іноагентів".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?