У Грузії готують імпічмент президентки через її непогоджений візит Європи
Категорія
Світ
Дата публікації

У Грузії готують імпічмент президентки через її непогоджений візит Європи

У Грузії готують імпічмент президентки через її непогоджений візит Європи
Джерело:  online.ua

Правляча партія Грузії «Грузинська мрія» запустила процедуру імпічменту президенту Грузії Саломе Зурабішвілі. Причиною стали її візити до Європи, що були неузгоджені з урядом.

Джерело: Эхо Кавказа

Проти президентки Грузії розпочали процедуру імпічменту

Лідер партії «Грузинська мрія» Іраклій Кобахідзе повідомив, що для завершення імпічменту потрібна підтримка 100 депутатів парламенту.

Незважаючи на це, на засіданні політради партії ми вирішили ініціювати процедуру імпічменту президента Грузії. Насамперед, це наша відповідальність перед Конституцією Грузії. Ігнорування кричущих порушень Конституції підриває верховенство закону та демократичну конституційну систему, чого ми не можемо допустити, - заявив він.

Кобахідзе додав, що візити Зурабішвілі до Європи були «контрпродуктивними» і загрожують здобуттю Грузією статусу кандидата на вступ до ЄС.

Він визнав, що імпічмент навряд чи вдасться, оскільки «Грузинській мрії», яка має більшість у парламенті, потрібно буде залучити голоси опозиції.

Що відомо про Саломе Зурабашвілі

Саломе Зурабішвілі стала президенткою Грузії у 2018 році за підтримки «Грузинської мрії».

Проте відтоді вона розірвала зв'язок з партією, яку звинувачують в проросійських поглядах та неприхильності до вступу країни в ЄС та НАТО. «Грузинська мрія» заявляє, що прагне приєднатися до обох блоків.

У березні 2023 року Зурабішвілі заявила про намір накласти вето на закон проти «іноземних агентів», який був натхненний аналогічним законом у РФ.

Відносини між Зурабашвілі й урядом Грузії погіршилися після вторгнення РФ в Україну. Раніше уряд не дозволив їй приїхати в Україну на святкування Дня незалежності 24 серпня.

Термін повноважень Зурабішвілі спливає восени 2024 року.

Читайте також:

  • Уряд Грузії заборонив президентці поїхати в Україну

  • Грузини зірвали концерт американського рок-гурту через барабанщика-росіянина — відео

  • У Грузії зросла кількість жертв стихійного лиха

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?