У Грузії відкликали скандальний законопроєкт про "іноагентів" після протестів
Категорія
Політика
Дата публікації

У Грузії відкликали скандальний законопроєкт про "іноагентів" після протестів

У Грузії відкликали скандальний законопроєкт про "іноагентів" після протестів
Джерело:  online.ua

9 березня парламентська більшість Грузії оголосила про відкликання законопроєкту про "іноагентів", який викликав хвилю протестів в країні.

Джерело: заява правлячої партії «Грузинська мрія»

Грузинська парламентська більшість відкликала законопроєкт про іноагентів

Як влада, відповідальна перед кожним членом суспільства, ми вирішили беззастережно відкликати підтриманий нами законопроєкт, - йдеться у заяві.

У заяві повідомили, що провелися консультації між політрадою “Грузинської мрії”, “Сили людей” та депутатами парламентської більшості щодо реакції на закон “Про прозорість зовнішнього впливу”.

Там зазначили, що побачили, як ухвалений законопроєкт викликав розбіжності думок у суспільстві.

На думку «Грузинської мрії», "машина брехні змогла виставити законопроєкт у негативному світлі та ввести в оману певну частину громадськості".

Там додали, що звинувачення законопроєкту у копіюванні подібного закону у РФ є "брехливим, а його прийняття подали як відхід від європейського курсу".

Далі партія звинуватила "радикальні сили" у залученні частини молоді до "незаконної діяльності" і подякувала правоохоронцям, які "відповіли на насильство".

Нагадаємо, що протягом протестів 7-8 березня у Тбілісі поліція застосувала водомети, сльозогінний газ та світлошумові гранати, щоб розігнати протестувальників.

Представництво ЄС в Грузії привітало рішення про відкликання законопроєкту.

Ми закликаємо всіх політичних лідерів Грузії відновити проєвропейські реформи інклюзивним та конструктивним чином для досягнення статусу кандидата [на вступ до ЄС], - повідомили там.

Протести у Грузії

Нагадаємо, що 7 грудня у Грузії розпочалися мирні протести у відповідь на ухвалу у першому читанні законопроєкту про "іноагентів".

Йдеться про надання статусу "іноагентів" ЗМІ та громадським організаціям, які отримують певну частину фінансування з-за кордону. У РФ вже запроваджений подібний закон.

Уночі з 8 на 9 березня поліція знову застосувала водомети для розгону демонстрантів, також проводила затримання.

У ЄС зазначили, що такий закон буде суперечити умовам вступу Грузії до блоку. Президентка країни повідомила, що накладе вето, якщо цей закон буде прийнято.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?