У Європі неочікувано зросла популярність російського пошуковика "Яндекс". Відома причина
Категорія
Технології
Дата публікації

У Європі неочікувано зросла популярність російського пошуковика "Яндекс". Відома причина

Яндекс
Джерело:  Bloomberg

Антимонопольні закони Європейського Союзу щодо Google призвели до непередбаченого наслідку: підвищення популярності "Яндексу" - улюбленої пошукової системи РФ, яка поширює кремлівську пропаганду про вторгнення в Україну.

Чому "Яндекс" стає популярним в ЄС

Зростання популярності російського пошуковика відбулося після того, як ЄС видав антимонопольне розпорядження.

Це призвело до того, що компанія Alphabet Inc. Google запропонувала користувачам телефонів з операційною системою Android вибрати конкуруючі програми для пошуку в Інтернеті.

Яндекс з’являється на «екрані вибору» — дозволяючи користувачам смартфонів Android вибрати бажану пошукову систему у 23 країнах Європи.

Нещодавно Яндекс піднявся до п’ятірки найкращих варіантів пошуку на Android у Німеччині, Італії, Чехії та Данії.

Справжнє занепокоєння полягає в тому, що Яндексу, пошуковій системі з чіткими зв’язками з Кремлем, все ще дозволено працювати на нашому ринку ЄС. Питання не в екрані вибору, а в тому, що Яндекс все ще є одним із варіантів, який можна вибрати, — сказала Стефані Йон-Куртен, ліберальний член Європейського парламенту.

ЄС звинуватив Яндекс у поширенні пропаганди РФ

У вересневому оновленні санкційного списку, ЄС звинуватив компанію в «відповідальності за просування державних медіа та наративів у результатах пошуку, а також за зниження рейтингу та видалення контенту, який критикує Кремль, наприклад контенту, пов’язаного з війною Росії проти України».

Засновник компанії Аркадій Волож потрапив під санкції ЄС у червні 2022 року, через підтримку Яндексом російської пропаганди та наративів Кремля щодо війни.

Минулого року Яндекс оголосив, що хоче відмовитися від російського бізнесу в обмін на гроші та ліцензії на розвиток міжнародних проєктів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?