У Кабміні заявили про суттєве підвищення пенсій для понад 10 млн українців
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Кабміні заявили про суттєве підвищення пенсій для понад 10 млн українців

У Кабміні заявили про суттєве підвищення пенсій для понад 10 млн українців
Джерело:  online.ua

За словами глави Мінсоцполітики Марини Лазебної, вже з 1 березня підвищення пенсій та соціальних виплат очікує на 10 млн 200 українських громадян.

Джерело: телеканал"Дом"

З 1 березня в Україні почнеться виплата підвищених пенсій

За 2021 рік ми бачимо зростання індексу споживчих цін на близько 10%. Але ми вже сьогодні підвищуватимемо і пенсії, і різні допомоги на 14%. Такий індекс ми визначили через 50% індексу зростання споживчих цін та 50% зростання зарплат, з яких сплачуються внески до Пенсійного фонду. Тобто 14% — це те, що потрібно очікувати нашим пенсіонерам з 1 березня, - повідомила Лазебна.

Міністр повідомила, що підвищення стосується 10 млн 200 тис українських громадян.

Це буде й індексація страхових пенсій, і доплати для різних категорій, які не підпадають під індексацію. Крім того, ми вперше проіндексуємо військові пенсії, - зазначила Лазебна.

Голова Мінсоцполітики зауважила, що вперше за останні 15 років соціальна пенсія досягне тих розмірів, які планувалось реалізувати аж на прикінці року.

Сьогодні розмір такої пенсії із прив'язкою до прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб становить 1 тис 934 грн.

Зазвичай підвищення прожиткового мінімуму відбувається у липні та грудні, згідно з чим у цей період розмір соціальних пенсій мав бути підвищений до 2 тис 100 грн.

Вперше за 15 років ми зробимо те, чого ще ніхто не робив... Є люди, які отримують мінімальну пенсійну виплату з різних причин (можливо, немає стажу чи була маленька зарплата) — це 1 934 грн. Ці люди отримали б своє підвищення лише у грудні 2022 року. А ми цього року наблизимо грудень до березня. І ці люди отримуватимуть 2 100 грн вже в березні цього року. Такого ще ніхто не робив, а ми це зробимо, - повідомила Лазебна.

За інформацією міністра, наразі отримувачами соціальної пенсії в Україні є 1 млн громадян, тоді як раніше кількість отримувачів становила 4 млн.

Сьогодні таких людей мільйон, а коли ми прийшли, така мінімальна пенсія була у 4 млн людей. І ми різними доплатами зменшили цю кількість — у тому числі за програмою президента, коли ми робили доплати за віком: людям віком понад 80 років ми давали по 500 грн, людям 75 років — по 400 грн. Цього року буде категорія 70+. І ми цих людей вивели через різні програми, що менше людей отримають зараз 1 934 грн. І якщо в березні вона буде 2 100 грн, я буду рада, що хоч трохи ми робимо для людей життя краще, - підкреслила Лазебна.

Міністр також висловила впевненість, що бюджет витримає підвищення пенсій та розміру соціальної допомоги, тому що виплати будуть здійснюватися і через зростання надходжень до страхових фондів.

Фото - Flickr.com

Наприклад, сьогодні у нас була нарада в уряді. Міністр охорони здоров'я розповів, як підвищується зарплата медичним працівникам. А я радію, що з кожної зарплати надходження йдуть до страхових соціальних фондів. Тобто ми також будемо збільшувати ці надходження, і в нас буде більше можливостей. Тому ми розраховуємо на державний бюджет, звісно. І в нас є показники, за якими ми розраховуємо. Але якщо потрібно буде підвищувати доходи людей, ми це будемо робити прискореними темпами. Це політика сьогоднішнього уряду, - наголосила Лазебна.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?