У кіберполіції відреагували на чутки про витік даних українців з "Дії"
Категорія
Україна
Дата публікації

У кіберполіції відреагували на чутки про витік даних українців з "Дії"

У кіберполіції відреагували на чутки про витік даних українців з "Дії"
Джерело:  online.ua

Департамент кіберполіції Національної поліції України заперечує витік даних з порталу "Дія" під час кібератаки з 13 на 14 січня.

Джерело: кіберполіція України

Витік даних з порталу "Дія"    

У кіберполіції спростували можливий витік даних з порталу "Дія" під час кібератаки з 13 на 14 січня. Там нагадали, що інформація щодо можливого витоку даних із порталу "Дія" почала поширюватися після того, як у мережі Інтернет користувач на одному з форумів опублікував оголошення про продаж бази даних.

Подібні інформаційні фейки є нічим іншим як елементом гібридної війни та спробою дестабілізувати ситуацію в державі, - заявили у відомстві.

Появу такого оголошення одразу почали пов‘язувати з кібератакою на державні веб-ресурси, що відбулася вночі з 13 на 14 січня.

Утім інформація щодо злому порталу «Дія» не відповідає дійсності, - підтвердили у поліції.

Нагадаємо, 22 січня на одному з форумів користувач виставив оголошення на продаж даних мільйонів українців, стверджуючи про їх походження з сайту diia.gov.ua.

У Мінцифрі це назвали аферою.

Такі оголошення мають на меті не тільки залякати суспільство. А ще й дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектору, - зазначили там.

У міністерстві переконують, що "усі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити дані, отримані після злому 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року".

Також у відомстві нагадали, що застосунок «Дія» не зберігає персональних даних, а лише відображає те, що зберігається про них у відповідних державних реєстрах.

Кібератака на держсайти України

Нагадаємо, що невідомі кіберзлочинці у ніч з 13 на 14 січня здійснили масштабну атаку на сайти уряду України та окремих міністерств, а також портал «Дія».

У Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації розповіли, що хакери використали новий вірус WhisperGate, що винищує дані на комп’ютері.

У результаті використання вірусу, були знищені дані двох українських держустанов, проте вони не є критичними.

Попередньо у службі стверджують, що дефейс (заміна відображуваної інформації) вебсайтів та знищення даних за допомогою вайпера є складовими однієї кібератаки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?