У Києві відбулася хода зі смолоскипами на честь Бандери
Категорія
Україна
Дата публікації

У Києві відбулася хода зі смолоскипами на честь Бандери

У Києві відбулася хода зі смолоскипами на честь Бандери
Джерело:  online.ua

У Києві відбулася смолоскипна хода, присвячена вшануванню очільника Організації українських націоналістів (ОУН) Степана Бандери. Один з ключових ідеологів і теоретиків вітчизняного патріотичного руху народився 1 січня 1909 року. 

Джерело:  Facebook  организаторів,  YouTube-трансляція

Хода розпочалася в парку Тараса Шевченка, далі колона рушила до Майдану, а звідти — на Банкову. Учасників акції очолили націоналісти з портретом провідника та священнослужителі ПЦУ.

Вже традиційне для столиці у перші дні нового року дійство відбулося під пісню "Батько наш Бандера". Пісня отримала "нове життя" завдяки відносно нещодавньому флешмобу, розпочатому в соцмережах школярами зі Львова.

Учасники тримали в руках українські та червоно-чорні прапори, лунали гасла "ОУН-УПА державне визнання", "Слава Україні – Героям слава", "Путін х@йло", "Пам'ятай чужинець – тут господар українець".

На завершення учасники звернулися до президента Володимира Зеленського із вимогою присвоїти звання Героя України сотенному Української повстанської армії Мирославу Симчичу.

Колону супроводжували місцеві поліцейські.

Пам'ять одного з важливих діячів патріотичного руху вшанували також за кордоном. В діаспорських громадах українців Європи, Америки й Австралії також відбувалися церковні богослужіння, тематичні вечори і вечірні смолоскипні акції.

Що відомо про Бандеру

Народився поблизу Калуша на Івано-Франківщині, в родині священника зі Старого Угринова.

Активно займався політичною та військовою боротьбою в ім'я відродження Української держави. Став одним з організаторів захисту українського населення від іноземних поневолювачів. При цьому за свою діяльність потрапив у немилість як до російської влади, так і до німецьких і польських окупаційних сил. Неодноразово Бандері доводилось сидіти у в'язниці.

Однією з найвідоміших його цитат є така:

Коли поміж хлібом і свободою народ обирає хліб, він зрештою втрачає все, в тому числі і хліб. Якщо народ обирає свободу, він матиме хліб, вирощений ним самим і ніким не відібраний.

— Степан Бандера

Вбитий у Мюнхені агентом спецслужб СРСР Богданом Сташинським 1959-го року. Уповноважив КДБ вчинити вбивство Бандери радянський уряд. Цікаво, що згодом Сташинський утік на Захід, в усьому зізнався й надав приголомшливі свідчення проти СРСР.

Читайте також:

  • Найбільший прапор України у Києві отримав новий тризуб перед Днем Незалежності.

  • Зеленський розкрив план Києва щодо Криму та Росії-окупанта.

  • Прапор України вже над Кримом — з’явилися видовищні фото і відео неймовірної події.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?