У Києві пройшла прем’єра дитячої антивоєнної опери «Брундібар. Голоси дітей»
Категорія
Культура
Дата публікації

У Києві пройшла прем’єра дитячої антивоєнної опери «Брундібар. Голоси дітей»

«Брундібар. Голоси дітей»
Джерело:  online.ua

Відбулася урочиста прем’єра Дитячої антивоєнної опери «Брундібар. Голоси дітей» Ганса Краси у межах президентського плану Bring Kids Back UA під патронатом Радниці-Уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’ї Герасимчук.

В українській столиці пройшла прем’єра легендарної опери

Дитяча антивоєнна опера «Брундібар. Голоси дітей» Ганса Краси – це історія про дітей, у яких вкрали дитинство. Твір чеського композитора Ганса Краса відомий як символ боротьби з нацизмом, вперше був виконаний ще в 1943-му році в концтаборі в Чехії. Головна його тема – діти, які стали жертвами війни. 

У Києві відбулася прем’єра дитячої антивоєнної опери «Брундібар. Голоси дітей»
Прем’єра дитячої антивоєнної опери «Брундібар. Голоси дітей»

Легендарна опера зазвучала голосами українських дітей, які жили в окупації чи виїхали з України, тікаючи від обстрілів, або чиї батьки несуть службу на фронті. Всі цитати дітей російсько-української війни були представлені на виставці від фонду “Голоси дітей”, яка пройшла в день прем’єри.

У Києві відбулася прем’єра дитячої антивоєнної опери «Брундібар. Голоси дітей»
Прем’єра дитячої антивоєнної опери «Брундібар. Голоси дітей»

Прем’єра опери відбулася під патронатом Радниці-Уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’ї Герасимчук у межах плану Bring Kids Back UA, затвердженим Президентом України Володимиром Зеленським, 31 жовтня у Національній філармонії України.

Сьогодні в Україні немає жодної дитини, яка б не постраждала від війни. За даними державного порталу “Діти війни” 19546 українських дітей депортовано або примусово переміщено. Тож сьогодні питання їх порятунку – головне. Україна в рамках затвердженого Президентом національного плану Bring Kids Back працює над пошуком і поверненням депортованих дітей, їх реінтеграцією, фіксацією злочинів, покаранням винних та, зокрема, інформаційною підтримкою на світовому рівні. Тема опери – як ніколи співзвучна сьогоденню, коли українські діти потерпають від жорстокості та агресії ворога. Світ має чути й бачити непересічні історії українських дітей, в яких вкрали дитинство, – ділиться Дар’я Герасимчук. 

Дар’я Герасимчук
Радниця-Уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук

Оперу у концертній версії на сцені Національної Філармонії виконували: Дитячий хор Київського державного музичного ліцею імені Миколи Лисенка, Оркестр Академії мистецтв Таврійський національний університет імені В.І.Вернадського, диригент-постановник – Антоній Кедровський, режисер-постановник, продюсер – Максим Добролюбов, сценографія – Олександр Білозуб, стиліст проєкту – Лана Тесленко, переклад українською – Олександр Співаковський.

Це спільний проєкт Національної філармонії України, продюсерської агенції «НУ ШО» за підтримки Чеського центру у  Києві, державної платформи «Діти війни», ГО «DUSHA UA», БФ «Голоси дітей».

У Києві відбулася прем’єра дитячої антивоєнної опери «Брундібар. Голоси дітей»
Прем’єра дитячої антивоєнної опери «Брундібар. Голоси дітей»

Всі цитати дітей війни, проілюстровані відомими митцями,  були представлені на виставці  у фойє філармонії від фонду «Голоси дітей», яка називається «Війна голосами дітей».

Надалі творча команда планує проводити виставу у країнах Європи та залучати міжнародну спільноту до питання повернення й порятунку українських дітей. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?