У Меркель погодилися з вимогами України по Північному потоку-2
Категорія
Політика
Дата публікації

У Меркель погодилися з вимогами України по Північному потоку-2

У Меркель погодилися з вимогами України по Північному потоку-2
Джерело:  online.ua

Влада Німеччини вирішила піти на зустріч Україні і погодилася провести консультації з офіційним Києвом з питання "Північного потоку-2", які ініціювала команда українського лідера Володимира Зеленського. Ці консультації дадуть шанс Україні досягти конкретних гарантій після запуску скандального російського газогону.

Джерело: пресслужба ОПУ

Як повідомили на Банковій, про консультації по Північному потоку-2 домовилися заступник голови Офісу Президента України Ігор Жовква і уповноважений з питань Східної Європи МЗС ФРН Маттіас Люттенберг. Жовква, зокрема, ще раз озвучив представнику Німеччини позицію України по ПП-2 і пов'язаних з його запуском загрозах безпеці для нашої держави.

"Зі свого боку уповноважений МЗС ФРН повідомив про готовність німецької сторони до проведення консультацій по "Північному потоку - 2", які ініціювала наша держава. Ігор Жовква також наголосив на неприпустимості будь-яких ініціатив щодо відновлення діалогу ЄС - Росія на найвищому рівні до повної деокупації всіх українських територій ", - повідомили в ОПУ.

Відзначається, що Жовква і Люттенберг також обговорили ситуацію на Донбасі, Кримський саміт і євроатлантичний курс України. Представник МЗС ФРН запевнив українську сторону в незмінній підтримці Берліна теріторіальної цілісності і суверенітету України. Люттенберг запевнив, що Німеччина буде брати участь в Кримському саміті на високому політичному рівні.

"Були обговорені питання європейської інтеграції України, можливість підписання двосторонньої декларації з європейської перспективи нашої держави. Маттіас Люттенберг наголосив на важливості виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Він також погодився з необхідністю продовження діалогу сторін по реалізації євроінтеграційного курсу нашої держави", - озвучили підсумки переговорів на Банковій.

Що просить Україну в обмін на запуск Північного потоку-2

Українська влада вважає, що прийнятною компенсацією і гарантією для офіційного Києва після запуску Північного потоку-2 міг би стати пакет енергетичних рішень. Йдеться про гарантії об'ємів транзиту газу через Україну і продовження тристороннього контракту, гарантії безпеки щодо територіальної цілісності і суверенітету України, а також виконання зобов'язань Євросоюзу щодо інтеграції ринків газу та електрики відповідно до Угоди про асоціацію.

Заради цих гарантій Україна офіційно ініціювала консультації з Єврокомісією і ФРН по Північному потоку-2. В ЄС вважають цю вимогу сміливою і правильною, оскільки вона дасть можливість не тільки наполягати на санкціях, які зможуть заблокувати запуск ПП-2, а й дозволить вимагати більш високої компенсації або більше певних гарантій.

Що обіцяють США і Німеччина Україні після запуску Північного потоку-2

Деталі угоди США і Німеччини по ПП-2 озвучили 21 липня. За її умовами, зокрема, Штати зобов'язалися не відновлювати і не вводити нові санкції проти газопроводу, а також гарантували збільшення інвестицій, спрямованих на підтримку енергоефективності та енергобезпеки України.

Німеччина зобов'язалася вживати заходів на національному та європейському рівні, включаючи санкції, якщо Росія буде використовувати енергію в якості зброї або почне подальші агресивні дії проти України.

Також в угоді США і Німеччини окрему увагу приділено ситуації на Донбасі. В угоді сказано, що Німеччина активізує зусилля в рамках нормандського формату, щоб забезпечити виконання Мінських угод.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?