У Путіна різко змінили позицію щодо України і газу
Категорія
Політика
Дата публікації

У Путіна різко змінили позицію щодо України і газу

У Путіна різко змінили позицію щодо України і газу
Джерело:  online.ua

Після гучних обіцянок зберегти транзит газу через Україну після 2024 року і навіть наростити його обсяги в обмін на безперешкодний запуск газопроводу "Північний потік-2" в команді глави Кремля Володимира Путіна раптово заявили, що не пропонують Києву закуповувати газ у Москви. Кажуть, транзитна пропозиція щодо газу стосувалася країн ЄС.

Джерело: пресслужба Газпрому

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що його коментар про обсяги транзиту через Україну після 2024 року стосувався закупівель з боку ЄС за новими контрактами.

"Ніхто не пропонував Україні купувати російський газ. Пропозиція адресована нашим партнерам з країн ЄС, в першу чергу - німецьким", - заявили в Газпромі.

Що обіцяли у Путіна по транзиту газу через Україну

Кілька днів тому Міллер заявив, що допускає можливість збільшення обсягу транзиту газу через територію України вище поточних зобов'язань після закінчення терміну контракту в 2024 році. Однак, як він підкреслив, це питання має вирішуватися "на ринкових умовах і за ринковими цінами".

"Питання нових обсягів закупівель газу з Росії для транзиту через територію України повинні вирішуватися на ринкових умовах і за ринковими цінами. Для обсягів нових закупівель російського газу українським маршрутом сумарно вище поточних транзитних зобов’язань "Газпром" готовий навіть збільшити обсяги транзиту через Україну", — заявляв Міллер.

Як відреагували в Україні на пропозицію Росії

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко у відповідь Міллеру заявив, що пропозиція Росії щодо збереження транзиту через Україну в обмін на невигідні закупівлі російського газу є неприйнятною.

"По-перше, цю (заяву Олексія Міллера) можна поєднати з попередніми заявами Путіна, вона фактично полягає в тому, що вони хочуть, щоб Україна безпосередньо домовлялася з Росією. Але ці домовленості, і Путін натякав на це прямо, включали і імпорт російського газу. І так завжди було, що росіяни наполягали, щоб ми купували багато російського газу за ціною, яка значно вища за ринкову. І наслідком всього цього було те, що ми в середньому платили на $5 млрд більше за російський газ, ніж ми отримували за транзит " , - зазначив Вітренко.

Керівник "Нафтогазу" підкреслив, що Україна не прийме такі дискримінаційні пропозиції і не буде доплачувати Росії за транзит. Він також закликав тверезо оцінювати надійність будь-яких обіцянок російської сторони.

"Росія нам гарантувала безпеку в межах Будапештського меморандуму. Нам Будапештський меморандум-2 не потрібен. Ми не можемо вірити ніяким гарантіям Росії після того, як вони всі гарантії ... дуже цинічним способом про них просто забули, здійснили військове вторгнення в Україну", - підсумував Юрій Вітренко.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?