Путін озвучив остаточне рішення по транзиту газу через Україну
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін озвучив остаточне рішення по транзиту газу через Україну

Путін озвучив остаточне рішення по транзиту газу через Україну
Джерело:  online.ua

Глава Кремля Володимир Путін стверджує, що Росія продовжить транзит газу через Україну в рамках чинного 5-річного контракту. Ніяких гарантій на 10-15 років, як вимагає президент України Володимир Зеленський, він не дає.

Джерело: інтерв'ю Путіна

Як відомо, контракт на транзит російського газу через Україну був підписаний в кінці 2019 року. Він діє до 2024 року з можливістю пролонгації і на умовах, що "Газпром" буде щорічно прокачувати по 40 млрд кубів газу і повністю оплачувати транзит цього обсягу, навіть якщо фактичне прокачування буде менше.

"Росія," Газпром "підписали контракт на п'ять років на прокачку певного обсягу російського природного газу нашим споживачам в Європі через територію України. Незважаючи на всякі складності сьогоднішнього дня, Росія взяла на себе певні зобов'язання в рамках цього контракту і, безумовно, буде повністю їх виконувати ", - заявляє Путін.

Він також дає зрозуміти, що питання запуску "Північного потоку-2" закрите і з офіційним Києвом російська сторона його обговорювати не збирається. Путін категорично виступив проти обговорення газового питання й в "нормандському форматі", як запропонував Зеленський.

"Нормандський формат, інші формати подібного роду - це політичні майданчики для обговорення ситуації на південному сході України. Це нічого не має спільного з такими комерційними проектами, як "Північний потік", "Північний потік - 2", або транзит нашого газу через територію Україна ", - підкреслив Путін.

Німеччина готує компенсацію Україні за Північний потік-2

Як відомо, команди канцлерки Німеччини Ангели Меркель і американського лідера Джо Байдена вже до серпня хочуть укласти угоду щодо компенсації Україні втрат після запуску газопроводу Північний потік-2.

У Німеччині розглядають кілька варіантів допомоги Україні. Вони стосуються:

  • допомоги в енергетичній сфері;

  • вкладень мільярдів в ремонт зношеної газотранспортної мережі України;

  • пропозицій співпраці Берліна і Києва в області виробництва водню.

Сама Меркель стверджує, що має намір домагатися збереження транзиту російського газу через Україну. За її словами, Берлін серйозно сприймає побоювання Києва щодо "Північного потоку-2", але зазначає, що питання запуску газопроводу вирішено і осуду не підлягає.

Коротко про будівництво Північного потоку 2

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?