У Молдові анонсували підвищення тарифів після контракту з Газпромом
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Молдові анонсували підвищення тарифів після контракту з Газпромом

У Молдові анонсували підвищення тарифів після контракту з Газпромом
Джерело:  online.ua

Віцепрем’єр-міністр Молдови Андрій Спину вже анонсував підвищення тарифів на газ для населення. Зростання цін відбулось на фоні нещодавнього підписання контракт з російським "Газпромом".

Джерело: NewsMaker

«Безперечно, тарифи збільшаться, зважаючи на нові умови на ринку. Вони виростуть із двох причин. З одного боку, ми почали купувати газ за вищою ціною. По-друге, виріс курс долара у відношенні до лею», - сказав Спину.

Відомо, що найближчим часом національний постачальник "Молдовагаз" має надати Агентству з регулювання в енергетиці пакет документів, щоб представники останнього привели їх у відповідність з тарифами нового контракту.

Віцепрем’єр визнає, що ціни на газ для населення зростуть вже в листопаді, але уряд вживає низку заходів, щоб мінімізувати їх вплив на фінансовий стан населення.

Нагадаємо, декілька днів тому, 29 жовтня офіційний Кишинів підписав контракт з постачальником з РФ, контракт про поставку природного газу стосується найближчих 5 років, при цьому формулу ціни розраховували на основі пропозицій молдавської сторони. Цього листопада країна закуповуватиме газ у російського концерну за ціною $450 за тисячу кубометрів.

Раніше ми повідомляли про запровадження надзвичайного стану в Молдові на тлі ситуації з критичним зростанням тиску в газотранспортній мережі країни. Для вирішення катастрофічної ситуації залучили і українські відомства. Зокрема, за дорученням української РНБО держкомпанія "Оператор ГТС України" надала екстрену допомогу країні, виділивши 15 млн куб. м газу.

Тиск на Молдову з боку Росії задля зміни угоди про вільну торгівлю з ЄС

Згідно з розслідуванням журналістів Financial Times, російський "Газпром" пропонував Молдові змінити свою угоду про вільну торгівлю з ЄС в обмін на більш помірковані ціни на газ.

"Газпром" також зажадав, щоб Молдова відклала імплементацію правил ЄС, які потребують лібералізації газових ринків та збільшення конкуренції.

Існує обгрунтоване аналізом цієї ситуації припущення, що в Кремлі приймають газове врегулювання економічних відносин із Молдовою лише як елемент ширшого політичного тиску після перемоги на останніх виборах проєвропейських сил.

Читайте також:

  • В Міненерго прокоментували газовий тиск РФ на Молдову. Україна наступна.

  • У Байдена попередили про новий план Путіна щодо газу.

  • У Зеленського назвали єдиний спосіб порушити монополію РФ на поставки газу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?