У Молдові судитимуть двох росіян за шпигунство
Категорія
Світ
Дата публікації

У Молдові судитимуть двох росіян за шпигунство

У Молдові судитимуть двох росіян за шпигунство
Джерело:  online.ua

Служба інформації та безпеки Молдови й прокуратура по боротьбі з організованою злочинністю в понеділок повідомили про передання до суду кримінальної справи про шпигунство й державну зраду щодо чотирьох людей.

Джерело: NewsMaker

У Молдові судитимуть двох росіян за шпигунство

Керівник молдовської спецслужби Александр Мустяца заявив, що у справі фігурують двоє громадян Молдови і двоє – Росії, яких підозрюють у створенні в Молдові агентурної мережі для дестабілізації ситуації та здійснення впливу на політичні процеси.

Із 2020 року громадяни РФ Юрій Г. і Вадим І. під командуванням ФСБ Росії наймали громадян Молдови, створюючи агентурну мережу на нашій території. Їхні дії були спрямовані на вплив на політичні процеси в Молдові в інтересах Росії, збереження залежності Молдови від РФ, – розповів Мустяца.

Він додав, що протягом двох років підозрювані збирали дані про плани молдовської влади, комромат на політиків, здійснювали кампанії дезінформації – переважно в Telegram-каналах, а після 24 лютого 2022 року – найняли людей для масових заворушень і провокацій у Молдові.

Як РФ фінансувала шпигунів

Фінансувала діяльність агентів Росія через криптовалюту й неофіційну мережу переказу грошей. Тільки у 2021 році з Росії в Молдову надійшло приблизно 500 тисяч доларів, стверджує голова молдовської СІБ.

Один із завербованих росіянами агентів – громадянин Молдови – перебуває під арештом за обвинуваченням у зраді батьківщини, йому загрожує до 20 років в'язниці. З-поміж чотирьох фігурантів нової справи одного оголосили в розшук.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?