У Молдові відкинули наміри щодо вступу до НАТО
Категорія
Світ
Дата публікації

У Молдові відкинули наміри щодо вступу до НАТО

У Молдові відкинули наміри щодо вступу до НАТО
Джерело:  online.ua

Молдова не збирається вступати до Північноатлантичного Альянсу, заявила під час останнього публічного виступу глава держави Майя Санду. Водночас вона уточнила, що приєднання до Євросоюзу залишається одним з важливих факторів зовнішньої політики країни. 

Джерело: програма In Prof unzime  на Pro TV

Санду дала зрозуміти, що нинішня влада намагається затвердити статус країни як нейтральної.

Згідно з Конституцією країни, ми — нейтральна держава. Такої ініціативи [вступ до НАТО] зараз немає. Ми ні для кого не уявляємо військової загрози. Ми виступаємо за мир, - сказала президент.

Нагадаємо, цього місяця Санду фактично попередила Кремль про прагнення вступу до Європейського Союзу. Нижченаведена заява стала доволі важливою, оскільки чимало аналітиків-політологів сходяться на тому, що Санду зазвичай уникає прямих відповідей щодо орієнтації на Захід. Причиною називають  залежність Молдови від російського газу.

Молдова хоче одного дня стати членом ЄС. Ми хотіли б потрапити туди раніше, ніж пізніше, — сказала Санду в інтерв'ю західним журналістам.

Санду також неодноразово наголошувала, що модель ЄС є моделлю для її країни.

Зазначимо, раніше у Москві назвали розширення НАТО на пострадянські держави, зокрема, Молдову, «питанням життя та смерті для Росії». Глава держави так відреагувала на побоювання Росії, яка боїться втратити свої експансивні геополітичні впливи в регіоні:

Ми поважаємо вибір інших країн та чекаємо, що й інші країни поважатимуть наш вибір. І те, що ми поглиблюємо і надалі зміцнюватимемо відносини з ЄС, не означає, що ми не зможемо вести конструктивний та прагматичний діалог з Росією. І серед країн ЄС є держави, які підтримують добрі відносини із РФ.

— Майя Санду

Варто додати, що держави "асоційованого тріо", до яких, окрім Молдови належать також Україна та Грузія, цього місяця вперше ухвалили доленосне рішення про налагодження взаємодії та співпраці на шляху до членства в Євросоюзі.

Читайте також:

  • МЗС Румунії засудило проведення Росією перепису населення в окупованому Криму

  • Румуни з України поскаржилися Бухаресту на "примусову українізацію" — у чому річ

  • Сполучені Штати розглядають можливість додавання чотирьох країн до своєї програми безвізового в’їзду: що відомо

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?