МЗС Румунії засудило проведення Росією перепису населення в окупованому Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

МЗС Румунії засудило проведення Росією перепису населення в окупованому Криму

МЗС Румунії засудило проведення Росією перепису населення в окупованому Криму
Джерело:  online.ua

Міністерство закордонних справ Румунії засуджує перепис населення українського півострова, який проводить окупаційна влада Російської Федерації в Криму. Про це йдеться в заяві відомства.

Джерело: Twitter  МЗС Румунії

"Відомство засуджує рішення Росії про проведення перепису населення в незаконно окупованому Криму і Севастополі. Ми підтверджуємо нашу повну підтримку суверенітету і територіальній цілісності України", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, напередодні до відповідного кроку закликала міжнародне співтовариство українська сторона. Зокрема, у відповідній заяві українського МЗС нагадують, що такі дії є продовженням намагання легалізації анексії Криму, недружнім актом щодо України, і країна залишає за собою право застосування реторсій.

Крім того, у відомстві нагадують, що перепис порушує положення резолюції Генасамблеї ООН 68/262, тому не має юридичної сили і не може стати підставою для будь-якої зміни статусу Кримського півострова.

“Такі дії РФ є продовженням намагань легітимізувати спробу анексії тимчасово окупованого Криму, поширити на його територію дію російського законодавства”, — йдеться в заяві.

Засудження всеросійського перепису на території Криму з боку США та ЄС

Зі свого боку проведення всеросійського перепису на території Криму засудили також речник Держдепартаменту США і речник зовнішньополітичної служби ЄС.

"Сполучені Штати засуджують російський перепис населення в окупованому Криму як ще одну спробу підірвати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України", - написав у Twitter представник Держдепу Нед Прайс.

Євросоюз заявив, що ці дії Росії є спробою узаконити незаконну анексію Криму і ще більше підірвати суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах.

"Європейський Союз буде продовжувати працювати над мирним припиненням незаконної анексії півострова Росією, як було підтверджено на першому саміті Міжнародної кримської платформи 23 серпня. Європейський Союз буде продовжувати проводити політику невизнання", - зазначили в Європейській службі зовнішніх справ.

Анексія Криму - один з наслідків і одна зі складових частин російської збройної агресії проти України з 2014 р. Насильницька анексія, як і псевдореферендум, не визнаються українською державою і більшістю країн. Не визнається вона Генеральною асамблеєю ООН, ПАРЄ, ПА ОБСЄ, а також суперечить рішенню Венеційської комісії, як дорадчому органу Ради Європи з питань конституційного права.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?