Україна в Гаазі висунула конкретні звинувачення проти Росії в "морській" справі
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна в Гаазі висунула конкретні звинувачення проти Росії в "морській" справі

Україна в Гаазі висунула конкретні звинувачення проти Росії в "морській" справі
Джерело:  online.ua

Під час сьогоднішніх слухань в Гаазі українська сторона звинуватила Росію в прямому порушенні основоположного принципу морського права, гарантованого Конвенцією ООН. Ситуацію з затриманням Росією трьох українських кораблів прокоментувала директор Департаменту міжнародного права МЗС України, яка очолює делегацію в Гаазі, Оксана Золотарьова.

Джерело: Укрінформ

“Росія не поважає міжнародне право. Як і не поважає суверенітет України. І в цьому випадку – не поважає імунітет військових кораблів України ( йдеться про кораблі ВМС України "Бердянськ", "Нікополь" та "Яни Капу" – ред.). Сьогодні, тут, ми захищаємо не лише Україну, а й весь міжнародний правопорядок на морі”, - сказала Золотарьова.

При цьому вона додала, що Україна вірить у міжнародне право і сподівається на встановлення справедливості у питанні, що розглядається.

Глава делегації Золотарьова також зазначила, що українська сторона застосовує мирні засоби урегулювання спорів. І саме яскраве порушення Росією норм міжнародного права спровокувало звернення до Арбітражного трибуналу. Справа в цій інстанції ведеться заради 24 українських моряків, які постраждали внаслідок зневаги Росії до міжнародного права. Насамперед тому, що влада РФ фактично позбавила їх свободи на дев’ять з половиною місяців.

"Росія ставилась до них як до злочинців, помістивши в жахливі умови сумнозвісної тюрми "Лефортово" та змушуючи їх сидіти в клітках в російських судах. Уся моя країна та цілий світ спостерігали за цими жахіттями. Ця справа – про мужніх українських моряків. Прошу вас як арбітрів, заслуховуючи юридичні аргументи сторін протягом цього тижня, пам’ятати імена цих хлопців... Вони заслуговують на правосуддя", - заявила представниця України.

Закінчивши свій виступ, Золотарьова зачитала імена всіх 24 моряків, які були затримані Росією у Керченській протоці.

Хронологія захоплення Росією трьох кораблів і 24 українських моряків

  • Неподалік від Керченської протоки 25 листопада 2018 року Росія захопила три кораблі ВМС України і 24 українських військовослужбовців.

  • Сили РФ зробили захоплення з застосуванням зброї в міжнародних водах. Згідно з нормами міжнародного права, це визнається актом агресії.

  • Захоплених моряків судили за кримінальними статтями на кшталт «незаконного перетину російського кордону».

  • Міжнародний трибунал із морського права наказав Росії негайно звільнити військових і повернути кораблі. Москва відмовилася це зробити.

  • Моряків урешті передали Україні не за рішенням трибуналу, а в рамках обміну утримуваними.

  • У листопаді 2019 року затримані біля Керченської протоки кораблі передали Україні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?