У Молочному Шляху розкидані мільярди невідкритих планет – відео
Категорія
Технології
Дата публікації

У Молочному Шляху розкидані мільярди невідкритих планет – відео

У Молочному Шляху розкидані мільярди невідкритих планет – відео
Джерело:  online.ua

У лавкрафтівських жахах Всесвіт наповнений «темними планетами», не осяяними світлом зірки. Нові дослідження показують, що реальність може бути ще страшнішою.

Джерело:  EurekAlert

Міжнародна команда, що складається з французьких, японських та іспанських астрономів, знайшла близько 100 планет, які вільно плавають у космосі, а не обертаються навколо зірок. Екстраполяція цього відкриття на решту галактики Чумацького Шляху дозволяє припустити, що існують мільярди невідкритих планет без зірок, які безцільно курсують в космосі.

Походження планет оповите таємницею

Вільно плаваючі планети (Free Floating Planets, FFP) відомі вже близько 20 років, але їх походження оповито таємницею. Чи вони народжуються природним шляхом у холодній колисці міжзоряної темної хмари, чи утворюються навколо зірок, як інші планети, лише щоб бути засланими у вічну темряву?

Я бачив, як темний всесвіт позіхає,

Де чорні планети котяться без цілі;

Де вони котяться у своєму жаху без уваги,

без знання, блиску чи імені.

Немезида, Говард Фіілпс Лавкрафт, 1918 рік

Невелика кількість відомих FFP дає обмежені шанси на їх дослідження. У цьому дослідженні команда зібрала та проаналізувала близько 100 терабайт даних, отриманих протягом 20 років, включаючи дані нових глибоких спостережень, отриманих за допомогою найпотужніших інфрачервоних та оптичних телескопів Subaru Telescope , HSC і Suprime-Cam для пошуку FFP в асоціації молодих зірок Upper Scorpius OB (Асоціація Скорпіона).

Це найближча в своєму роді асоціація до Сонця, яка складається з трьох підгруп і її відстань до світила становить приблизно 130 парсеків або 420 світлових років. Якщо припустити, що інші області утворення зір подібні до Асоціації Верхнього Скорпіона, ці результати свідчать про те, що мільярди невиявлених FFP ховаються в темряві між зірками. У матеріалі зазначають:

Тому наступного разу, коли ви подивитеся на небо і задумаєтеся, чи не надто строкато розкидані планети в небі, знайдіть час, щоб подумати про мільярди планет, які ви не можете побачити взагалі.

Величезна кількість FFP, знайдених у зразку згаданого нами вище дослідження команди японських, французьких та іспанських вчених, не може бути пояснена процесом утворення планет природним чином. (тобто вони не створені шляхом стискання невеликих газових хмар у міжзоряному просторі, як інші космічні тіла). Це вказує на те, що планети, сформовані навколо зірок, а потім вигнані в темряву, повинні бути важливим внеском а астрономічні дослідження.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?