У МОН пригрозили анулюванням за плагіат дипломів бакалавра та магістра
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОН пригрозили анулюванням за плагіат дипломів бакалавра та магістра

У МОН пригрозили анулюванням за плагіат дипломів бакалавра та магістра
Джерело:  online.ua

У Міністерстві освіти й науки виступили з попередженням щодо дипломів володарів вищої освіти ступенів бакалавру й магістру, які матимуть чітко визначені ознаки плагіату в наукових роботах.

Джерело: МОН

За офіційними даними, відповідне рішення про ризики позбавлення таких осіб статусу молодшого бакалавру, бакалавру, магістру ухвалили під час урядового засідання в четвер, 26 серпня.

Згідно з уточненням міністра Сергія Шкарлета, таким чином у Кабміні вирішили створити стимули для добросовісної праці студентів.

“Урядом ухвалено важливе рішення, а саме – створення правових умов, які будуть стимулювати здобувачів освіти дотримуватись академічної доброчесності та нести відповідальність у разі порушень. Важливо, що відтепер на державному рівні чітко визначені процедура ухвалення рішення про скасування ступеня чи кваліфікації фахівця й коло уповноважених на такі дії суб’єктів. Мова виключно про заклади вищої освіти. Вважаю, що рішення Уряду сприятиме формуванню відповідальності здобувачів вищої освіти в Україні та підвищенню їхньої конкурентоспроможності”, - пояснив він.

Передбачається, що повноваженнями щодо скасування ступеню володітиме навчальний заклад, який присудив відповідний статус студенту. Приводом для цього рішення можуть стати академічний плагіат, фабрикація, фальсифікація, списування, обман, хабарництво під час створення й затвердження кваліфікаційної роботи.

Водночас із цим людина матиме можливість для самостійної відмови від ступеню вищої освіти до подання експертного висновку. Для цього необхідно буде звернутися безпосередньо до вишу із відповідною заявою.

“Перевірка інформації про порушення академічної доброчесності та прийняття відповідного рішення щодо можливих фактів порушення академічної доброчесності університетом буде здійснюватися у двомісячний строк… У разі скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації відповідний документ про вищу освіту та документи про вищу освіту, видані на його основі, будуть недійсними”, - резюмували в МОН.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?