Як працюватимуть школи з 1 вересня — в МОЗ назвали можливі обмеження
Категорія
Україна
Дата публікації

Як працюватимуть школи з 1 вересня — в МОЗ назвали можливі обмеження

Як працюватимуть школи з 1 вересня — в МОЗ назвали можливі обмеження
Джерело:  online.ua

Навчальний рік у школах України розпочнеться 1 вересня в звичайному режимі. Але якщо ситуація з коронавірусом погіршиться, то будуть вводитися обмеження. Якщо регіон потрапить в жовту, помаранчеву або червону зони, то працювати в період посилення карантину будуть тільки ті школи, в яких більше 80% вчителів і персоналу пройшли вакцинацію проти коронавіруса.

Джерело: Укрінформ

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко повідомив, що МОЗ та МОН підготовлені до 1 вересня. У цей день, за його словами, почнеться навчальний рік у всіх школах країни. Поки на території країни зберігається зелений рівень епідемічної небезпеки, освітній процес буде проходити без будь-яких карантинних обмежень, тільки з тими карантинними правилами, які дійсні для всіх громадських закладів - соціальна дистанція і масковий режим.

"Якщо підуть ускладнення епідситуації, якщо зросте кількість випадків захворювання COVID-19 і за правилами адаптивного карантину країна перейде на жовтий, помаранчевий або червоний рівень епідемічної небезпеки, будуть працювати тільки ті школи в цей період, в яких більше 80% педагогів вакциновано проти COVID- 19 ", - попередив Ляшко.

Глава МОЗ також пояснив, що поки немає доказів того, що штам Дельта більшою мірою вражає дітей. Тому, за його словами, поки в Україні не будуть вакцинувати підлітків у віці 12-18 років, як рекомендують виробники вакцин, але питання вакцинації дітей вже розглядається.

Як працюватимуть школи з 1 вересня - три сценарії

У МОН раніше анонсували три сценарії процесу навчання в разі погіршення епідситуації в країні.

  • Зелена зона - учні та вчителі ходять до навчальних закладів, освітній процес проходить в звичайному режимі.

  • Жовта або оранжева зони - працюватимуть тільки ті школи, в яких 80% персоналу будуть щеплені від коронавіруса. Всі інші перейдуть на дистанційне навчання.

  • Червона зона - всім учням заборонять відвідувати навчальні заклади. Школи перейдуть на онлайн-навчання, крім початкових класів (1-4 класи). Також в цей період будуть працювати дитячі садки.

Міністр освіти Сергій Шкарлет також уточнював, що в Україні в середньому щеплено всього 35% вчителів. У МОЗ відзначають, що в країні дуже багато шкіл, в яких щеплено менше 80% педагогів.

Вакцинація від коронавіруса в Україні

Вакцинальна кампанія від COVID-19 в Україні розпочався 24 лютого 2021. Станом на 25 серпня вже зроблено майже 8,3 млн щеплень.

В Україні щеплення роблять наступними вакцинами:

  • AstraZeneca (Covishield) виробництва індійського Інституту сироватки крові;

  • Sinovac (CoronaVac) виробництва китайської компанії Sinovac Biotech;

  • AstraZeneca-SkBio виробництва SK Bioscience, Південна Корея;

  • Comirnaty від компанії Pfizer-BioNTech;

  • Moderna.

До кінця року влада планує вакцинувати понад 50% населення. У МОЗ також запевняють, що всі вакцини, які використовуються в Україні, високо ефективні від штаму коронавіруса Дельта, який стрімко поширюється по країні і більш небезпечний, ніж штам Альфа. Але в Європі науковці вже доводять, що ефективність вакцин знижується через поширення Дельти.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?