У МОЗ нагадали про тонкий момент щодо вакцинації проти коронавірусу
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ нагадали про тонкий момент щодо вакцинації проти коронавірусу

У МОЗ нагадали про тонкий момент щодо вакцинації проти коронавірусу
Джерело:  online.ua

Міністерство охорони здоров’я звернуло увагу на взаємозамінність антикоронавірусних вакцин для двох щеплень, якщо йдеться про одну й ту саму розробку.

Джерело: заява міністерства

Згідно з офіційними даними, перша та друга ін’єкції взаємозамінні незалежно від місця виробництва препарату.

“Людям, яким зробили перше щеплення проти COVID-19 вакциною AstraZeneca/Covishield, виготовленою індійським Інститутом сироватки крові, можна робити друге щеплення вакциною AstraZeneca, виробленою на інших виробничих майданчиках. Такі рекомендації МОЗ України надала Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ)”, - пояснили посадовці.

У відомстві зауважили, вакцина Covishield та препарат південнокорейської компанії SK Bioscience Co Ltd. є ідентичними, оскільки обидва виробники поширюють розробку AstraZeneca.

Одночасно з цим, вакцини різних розробників не “співпрацюють” одна з одною. Наприклад, якщо людина отримала дозу векторної AstraZeneca, їй не можна робити друге щеплення Pfizer-Biontech, скільки остання вакцина належить до іншого типу — це мРНК-препарат.

МОЗ уточнило, “щодо цих препаратів недостатньо даних про взаємозамінність та вони можуть відрізнятися за технологіями виготовлення”.

Також в уряді нагадали про збільшення інтервалу між введенням першої та другої дози до 12 тижнів.

“Відповідно, щеплення другою дозою вакцини проти COVID-19 повинно розпочатись не раніше ніж в середині травня для осіб, які були щеплені в Україні першими”, - резюмувало міністерство.

Як триває вакцинація в Україні

Кампанія з масової імунізації населення стартувала 24 лютого, а днем раніше Україна отримала першу партію вакцини у 500 тисяч доз. Наразі щеплення можуть отримати медики, військовослужбовці у зоні ООС, а також окремі представники суспільства разом з так званими “лідерами думок”.

Інших партій вакцини до України поки що станом на 5 квітня не надходило.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?