У МОЗ нагадали українцям про важливу деталь щодо COVID-сертифікатів
Категорія
Україна
Дата публікації

У МОЗ нагадали українцям про важливу деталь щодо COVID-сертифікатів

У МОЗ нагадали українцям про важливу деталь щодо COVID-сертифікатів
Джерело:  online.ua

У Міністерстві охорони здоров’я виступили з попередженням на адресу українців, які користуються COVID-сертифікатами - ті документи, що видані до урядової постанови про продовження їх чинності на рік, необхідно перезавантажити.

Джерело: Укрінформ

За словами заступниці міністра охорони здоров’я Марії Карчевич, це необхідно зробити за один місяць до завершення їх дії.

Представниця відомства зауважила, наразі в Україні існує два різновиди документів стосовно вакцинації - це міжнародне свідоцтво (видають у паперовому форматі та передбачене міжнародними медико-санітарними правилами) та цифровий сертифікат для використання у сервісі “дія”.

“Рішенням штабу щодо вакцинокерованих інфекцій було продовжено термін дії як COVID-сертифікату, який підтверджує повний курс вакцинації, так і міжнародного свідоцтва. Нагадую, що донедавна їхній термін дії був пів року, наразі такий період продовжено до року. Для тих людей, які раніше отримали чи COVID-сертифікат, чи свідоцтво, буде можливість пролонгації їх дії”, - наголосила Карчевич.

Представниця МОЗ нагадала, що цифровий сертифікат необхідно видалити за місяць до завершення його чинності на застосунку чи порталі “Дія” та згенерувати новий на новий термін. Щодо паперового варіанту - необхідно звернутися до лікаря й отримати новий документ. Це може бути сімейний фахівець чи той, хто робив щеплення.

COVID-сертифікати в Україні

Наразі, за уточненням Карчевич, сертифікати визнані вже у 43 іноземних державах, а Міністерство закордонних справ веде перемовини з іншими з цього приводу.

Вже з п’ятниці, 24 вересня, на порталі “Дія” сертифікат можна згенерувати у PDF-файл, який можна зберегти після на своєму пристрої чи роздрукувати. Процес потребує цифрового підпису громадянина-користувача.

Система надсилатиме користувачу повідомлення на електронну пошту після того, як буде знайдено інформацію про вакцинацію в реєстрах. Уточнюється, що окрім роздрукування як PDF-документ сертифікат можна перевести у QR-код і демонструвати його з екрана пристрою.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?