У МОЗ пояснили рішення щодо легалізації медичного канабісу
Категорія
Політика
Дата публікації

У МОЗ пояснили рішення щодо легалізації медичного канабісу

У МОЗ пояснили рішення щодо легалізації медичного канабісу
Джерело:  online.ua

У Міністерстві охорони здоров’я виступили з коментарем щодо дозволу на використання медичного канабісу в Україні, рішення про яке ухвалили у п’ятницю, 9 квітня.

Джерело: РБК-Україна

За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, йдеться про лікарські засоби, що містять фармацевтичні каннабіноїди — вони здатні зменшувати біль у важкохворих.

Заступник голови МОЗ додав, терапевтичне застосування лікарських засобів на основі каннабіноїдів показувало свою ефективність у застосуванні щодо онкохворих і паліативних хворих, дітей з епілепсією, пацієнтів з депресією і тривожними станами, військових з посттравматичним синдромом, людей з хворобами Альцгеймера, Паркінсона, розсіяним склерозом та псоріазом.

Ляшко зауважив, наразі в Україні можна використовувати понад 10 торговельних найменувань медикаментів, які мають у складі фармацевтичні каннабіноїди чи похідні елементи тетрагідроканабінолу. Зокрема, серед дозволених для використання у країнах, які дотримуються найвищих стандартів якості.

Легалізація медичного канабісу в Україні

Відповідна тема стала надзвичайно популярною упродовж каденції президента Володимира Зеленського. Окремі думки передбачали максимально широку легалізацію медичних засобів на основі канабісу разом з іншими радикальними реформами — ринком землі, азартними іграми.

Утім, єдиної позиції з цього приводу в уряді не було. Окремі представники Міністерства внутрішніх справ виступали відверто проти подібних ініціатив і посилалися при цьому на боротьбу правоохоронців з наркотрафіком в Україні.

Водночас окремі медіа з посиланням на джерела в МЗС відзначали, що представники відомства на серйозному рівні не мали наміру перешкоджати таким рішенням і визнавали — не їхня структура має вирішувати такі питання.

В українському уряді вирішили таким чином піти іншим шляхом та провели своєрідну “міні-реформу”. Посадовці вилучили ізольований канабідіол з-під державного контролю як речовину, яка містить наркотичні чи психотропні елементи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?