У МЗС оцінили реальні шанси вступу України в НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

У МЗС оцінили реальні шанси вступу України в НАТО

У МЗС оцінили реальні шанси вступу України в НАТО
Джерело:  online.ua

За 13 років Україна не отримала позитивної реакції на свої наміри вступити до Північноатлантичного альянсу. Але офіційний Київ продовжить добиватися членства в НАТО.

Джерело: DW

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба нагадав, що союзники ще в 2008 році в Бухаресті підтримали прагнення Києва, проте ніякої позитивної реакції на це поки що не було.

"Обидві перспективи - євроатлантичного та європейського членства - давно вже повинні були бути надані. І я б хотів нагадати, що, наприклад, коли мова заходить про НАТО на саміті в Бухаресті в 2008 році союзники дали обіцянки. Минуло вже 13 років, і наш президент повторив наші наміри досягти цього. Поки ми не чули позитивної реакції. Але, як ви знаєте, ми прагнемо до членства, так що будемо продовжувати наполягати на цьому ", - пояснив Кулеба ситуацію зі вступом України в НАТО.

Глава українського МЗС також підкреслив, що держсекретар США Ентоні Блінкен, коли приїжджав до Києва, не давав обіцянок, що Україна в 2021 або 2022 року стане членом НАТО. Але він запевнив українську владу, що Сполучені Штати вірні рішенням 2008 року, в яких сказано, що Україна і Грузія стануть членами Альянсу.

Чому НАТО не приймає Україну

Офіційну заявку на приєднання до Альянсу український уряд направив ще в 2008 році, але партнером Північноатлантичного блоку визнали Україну тільки в 2020 році. В Альянсі висунули умову Києву провести низку важливих реформ щодо функціонування оборонних структур, боротьби проти корупції та інших галузей, щоб в України з'явився шанс потрапити до лав країн Північноатлантичного альянсу.

Почесний член Атлантичної Ради і колишні заступник Генерального секретаря Альянсу Олександр Вершбоу днями відверто зізнався, що не тільки реформи стоять на шляху України в НАТО. Він пояснив, що члени-країни НАТО не поспішають надавати Україні членство в Альянсі, оскільки бояться спровокувати нову агресію з боку команди глави Кремля Володимира Путіна.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?