У МЗС розповіли, коли ЄС відкриє кордони для українців
Категорія
Україна
Дата публікації

У МЗС розповіли, коли ЄС відкриє кордони для українців

У МЗС розповіли, коли ЄС відкриє кордони для українців
Джерело:  online.ua

Європейська комісія оновила список країн зеленої зони, яким ЄС відкрив кордони. Україна не увійшла до оновленого списку, але сподівається, що вільний в'їзд українцям дозволять вже через два тижні.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко пояснив, що держави-члени ЄС кожні два тижні переглядають перелік третіх країн для вільного в'їзду на територію Євросоюзу. Кордони для третіх країн відкривають на підставі показників за чотирма факторами:

  • коефіцієнта повідомлень про нові випадки COVID-19 на 100 тис. населення за попередні 14 днів,

  • кількості тестів за 7 днів,

  • рівня позитивних тестів,

  • природи вірусу, зокрема, наявності більш небезпечних штамів.

Ніколенко пояснив, що показники в Україні за період, коли Європейська Комісія здійснювала оцінку, ще перевищували норму.

"Показники в Україні за період, коли Європейська комісія здійснювала оцінку, ще перевищували норму. Тут варто враховувати, що оцінка показників здійснювалася не за останні дні, а за попередні кілька тижнів, коли вони були вище. Оскільки зараз ми все більше наближаємося до встановленої Єврокомісією норми, за дорученням міністра закордонних справ Дмитра Кулеби Представництво України при ЄС взаємодіє з європейською стороною для включення України до згаданого переліку під час його наступного перегляду ", - підкреслив Ніколенко.

Подорожі в Євросоюз - нові правила

З 1 липня в ЄС ввели цифрові COVID-сертифікати для спрощення подорожей в період пандемії коронавіруса. У них міститься інформація про вакцинацію, набутому імунітеті або про негативні тести на наявність COVID-19

Правила про подорожі з ковід-сертифікатами поширюються й на громадян третіх країн, які можуть використовувати національні цифрові сертифікати, які сумісні з цифровою системою ЄС і визнаються за домовленістю такої країни з Єврокомісією.

У МОЗ України запевняють, що український сертифікат буде сумісний з європейськими. Але в ЄС визнають не всі вакцини, які використовують в Україні, тому будуть впускати українців, щеплених "не тією" вакциною - поки не зрозуміло.

Як відомо, з 1 липня ЄС дозволив в'їзд з 11 країн. У цей список увійшли: Канада, Вірменія, Азербайджан, Боснія і Герцеговина, Бруней, Йорданія, Косово, Молдова, Чорногорія, Катар і Саудівська Аравія.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?