У Німеччині спалахнув скандальний конфлікт через Україну
Категорія
Політика
Дата публікації

У Німеччині спалахнув скандальний конфлікт через Україну

У Німеччині спалахнув скандальний конфлікт через Україну
Джерело:  online.ua

Влада ФРН запросила посла України Андрія Мельника на відкриття виставки з нагоди 80-річчя нападу фашистської Німеччини на Радянський Союз, але він різко відмовився і звинуватив німецьку владу в нешанобливом ставленні до українських жертв Другої світової війни. У канцелярії президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра відповіли на критику українського дипломата.

Джерело: Tagesspiegel

Захід, який вважають головним з нагоди історичної річниці, відбудеться 18 червня в музеї німецько-російському музеї "Берлін-Карлсхорст", який до возз'єднання Німеччини називався "Музеєм капітуляції". Мельник вважає вибір цього музею образою українців, оскільки там згадується тільки Росія, а у Другій світовій війні Україна також втратила мільйони людей.

"Це образливо з точки зору українців, дуже плачевно і одночасно дивно", - написав посол в листі до директора музею.

Посол критикує той факт, що постійна виставка в музеї присвячена війні між нацистською Німеччиною і Радянським Союзом, однак музей досі згадує в своїй назві тільки Росію, а не всі інші радянські республіки, такі як Україна і Білорусь.

"Таким чином, СРСР де-факто прирівнюється до Росії, що є спотворенням історії, яке слід жорстко відкинути", - пише Мельник.

Реакція влади ФРН 

Німецька влада шкодує через виникнення конфлікту. У канцелярії президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра кажуть, що рішення українського посла не брати участь в заході суперечить переконанню президента, "що пам'ять про цю війну повинна мати об'єднуючий ефект, над усіма розбіжностями й конфліктами".

"Цим загальним обвинуваченням він (Мельник) робить погану послугу виправданим інтересам своєї країни, а також німецько-українським відносинам", - відзначили в адміністрації Штайнмаєра.

У свою чергу офіційна представниця німецького зовнішньополітичного відомства Марія Адебар пояснила, що в асоціацію підтримки музею Берлін-Карлсхорст, крім Німеччини і Росії, входять понад 15 організацій, в тому числі національний музей історії України у Другій світовій війні в Києві. Вона також підкреслила, що всі посли країн, що входили до складу СРСР, запрошені на урочисту церемонію в музеї, де буде відкрито виставку, присвячена радянським військовополоненим у фашистській Німеччині.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?