У Перу знайшли мумію підлітка віком понад тисячу років
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

У Перу знайшли мумію підлітка віком понад тисячу років

У Перу знайшли мумію підлітка віком понад тисячу років
Джерело:  online.ua

Перуанські археологи на околиці столиці країни Ліми виявили мумію підлітка, віком понад тисячу років. Знахідку датують періодом ще до епохи інків, тобто до 1438 року.

Джерело: Reuters

Дослідники припускають, що муміфікованим був підліток. Мумію знайшли в підземній гробниці, загорнутою в похоронний одяг разом із керамікою та мотузкою. Також збереглися шматочки шкіри та волосся.

Муміфікований підліток був знайдений у "хорошому стані", – сказала археологиня, відповідальна за дослідницький проєкт, пов’язаний з Національним університетом Сан-Маркос, Йоміра Хуаман.

За словами археологів, підліток жив між 1100 і 1200 роками, тому міг належати до культур Ліма або Ічма.

Знахідку виявили приблизно за 200 метрів від місця, де знайшли раніше першу мумію в цій місцевості, пояснює Хуаман.

На місці археологічних розкопок також знайшли останки восьми дітей і 12 дорослих, які, очевидно, були принесені в жертву приблизно 800-1200 років тому.

Як стверджує Хуаман, на місці розкопок є руїни чотирьох пірамід та інші споруди, як-от стіни, розташовані як лабіринт. Це місце, ймовірно, було заселене людьми з узбережжя та високогір'я.

Археологи знайшли поблизу Дніпра останки стародавньої людини

Команда археологів під керівництвом Геннадія Тощева знайшла на Мамай-горі поблизу Дніпра останки стародавньої людини, що проживала на території України приблизно 7 тис років тому.

За словами представниці Інституту археології НАН України Інни Потєхіної, команді на чолі з Геннадієм Тощевим пощастило поблизу Дніпра натрапити на великий некрополь часів неоліту.

Він повернувся з майже 7000-річного небуття, прибув до нас із Мамай Гори над Дніпром, де у 2020 р. експедиції Запорізького університету під керівництвом відомого українського археолога Геннадія Тощева пощастило натрапити на велику неолітичну некрополь, — повідомила археолог.

Вона додала, що вже дуже скоро фахівці зможуть встановити реальні риси стародавньої людини.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?