Науковці розгадали загадку зовнішності єгипетської мумії
Категорія
Культура
Дата публікації

Науковці розгадали загадку зовнішності єгипетської мумії

Науковці розгадали загадку зовнішності єгипетської мумії
Джерело:  online.ua

Каїрські науковці відтворили зовнішність єгипетського фараона Аменхотепа І, якому 3500 років.

Джерело: The Guardian

Як виглядала єгипетська мумія

Аменхотеп І правив Єгиптом приблизно 21 рік, між 1525 та 1504 роками до нашої ери. Аменхотеп I був другим королем 18-ї династії і зійшов на престол після смерті свого батька Яхмоса I.

Науковиця Сахар Салім говорить, що муміфіковане тіло фараона Аменхотепа I, короля-воїна, ло чимось загадковим, оскільки він був однією з небагатьох королівських мумій, яких досі фізично не розгорнути.

Салім, професорка радіології факультету медицини Каїрського університету, є частиною команди, яка успішно розгорнула Аменхотепа I в цифровому вигляді.

Результати, отримані за допомогою технології 3D комп’ютерної томографії (КТ), є безпрецедентними та захоплюючими. Вони містять подробиці зовнішності і пишність коштовностей, з якими був похований фараон.

Ми вважаємо, що Аменхотепу I було приблизно 35 років, коли він помер. Він був приблизно 169 см на зріст та мав гарні зуби. Його тіло прикрашало 30 амулетів і унікальний золотий пояс із золотими намистинами. Аменхотеп I, здається, фізично був схожий на свого батька… у нього було вузьке підборіддя, невеликий вузький ніс, кучеряве волосся і злегка стирчать верхні зуби, - каже науковиця.

Початкова гробниця Аменхотепа I так і не була знайдена. Його знайшли в 1881 році в Луксорі, де, як відомо, єгиптяни ховали мумії королів і вельмож, щоб захистити їх від розкрадачів гробниць.

Мумію зберігають у Єгипетському музеї в Каїрі. Її не розгортають через «ідеальні» лляні обгортки і красу поховальної маски. Учені не хочуть їх пошкодити. Усі нутрощі, крім серця та мозку, муміфікатори прибрали.

Команда сподівалася знайти докази того, як помер Аменхотеп, але це виявилося неможливим.

Ми не змогли знайти жодних ран або хвороб, за винятком численних посмертних каліцтв, імовірно, від розкрадачів могил після його першого поховання, – сказала Салім.

Читайте також:

  • Netflix офіційно локалізували на території України.

  • Netflix випустив трейлер нового сезону серіалу "Дивні дива".

  • Netflix зняв серіал про жахливі вбивства під Копенгагеном — трейлер вразив мережу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?