У ПФУ назвали суми пенсій українських суддів
Категорія
Економіка
Дата публікації

У ПФУ назвали суми пенсій українських суддів

У ПФУ назвали суми пенсій українських суддів
Джерело:  online.ua

В той час, як після нещодавнього підвищення розмір мінімальної пенсії в Україні становитиме 2 тисячі 600 гривень, пенсія суддів сягла більш, ніж 90 тисяч гривень. Про це свідчать дані звіту, опублікованому Пенсійним фондом.

Джерело: звіт ПФУ

Така ситуація склалась через перерахунок суддівських зарплат. Українське законодавство передбачає, що суддя на пенсії може отримувати до 80% від заробітної плати того, хто працює на аналогічній посаді. До того ж у суддів на пенсії немає лімітів, визначених для представників інших професій. Зокрема, йдеться про обмеження у розмірі десяти мінімальними виплат, встановлених для інших українців.

До прикладу, середній розмір винагороди судді Конституційного Суду становить 254 тисячі грн на місяць. За один рік, якщо проаналізувати розмір ЗП, один суддя КСУ отримує близько 2,5 млн грн. Тут, однак, йдеться про виплати для представників найвищої судової інстанції, у представників місцевих чи обласних судів зарплати нижчі.

Наразі пенсійні виплати для громадян розраховують за формулою: середня зарплата по країні за три роки помножена на співвідношення середньої зарплати до власної, на стаж в роках і на 1%. Тут варто додати, що можна отримати не 80% від власної зарплати, а 80% від середньої зарплати по всій країні за три роки.

Наразі мінімальна пенсія в Україні становить 1 854 грн

Нагадаємо, нещодавно Кабмін виділив кошти Пенсійному фонду, і українські пенсіонери можуть очікувати на невелике збільшення пенсії на початку наступного місяця. Наразі в Україні мінімальна пенсія становить 1 854 грн, а після згаданого підвищення вона має сягти 2600 гривень.

В уряді уточнили, що підвищення відбудеться в зв’язку зі зростанням мінімальної заробітної плати. Нагадаємо, з 1 січня 2021 року мінімальна зарплата становить 6000 грн, а з 1 грудня піднімається до 6500 грн.

Середньостатистичний пенсіонер в Україні та Європі

Згідно з проведеним  дослідженням, середньостатистичним пенсіонером в Україні є жінка 75 років, середній розмір пенсії якої становить 117 євро.

Наприклад, французьким середньостатистичним пенсіонером є людина 84 років з розміром пенсії 1 400 євро. В Німеччині пенсія майже вдвічі нижча. У середньостатистичної літньої людини 82 років вона становить 782 євро.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?