У підриві "Північних потоків" підозрювали й Польщу – WP
Категорія
Світ
Дата публікації

У підриві "Північних потоків" підозрювали й Польщу – WP

У підриві "Північних потоків" підозрювали й Польщу – WP
Джерело:  online.ua

Польща категорично заперечує свою причетність до можливої диверсії на російських газопроводах "Північні потоки" у Балтійському морі. Разом з Україною була згадана як можливий організатор, проте офіційна Варшава неодноразово заявляла про своє неприйняття тероризму та дотримання міжнародного права.

Джерело: The Washington Post

У підриві "Північних потоків" підозрювали й Польщу

Видання повідомляє про розслідування, яке проводить Німеччина, щоб з'ясувати роль судна "Андромеда" у можливому підриві "Північних потоків". Раніше ЗМІ повідомляли, що судно було орендоване у польської компанії, що належить двом українцям, і могло бути задіяне у диверсії на газопроводах. Окрім України, у списку можливих організаторів такої диверсії також фігурує Польща, яка категорично заперечує свою причетність до подібних дій.

На основі початкових висновків німецького розслідування офіційні особи пошепки говорять про потенційну причетність польського або українського уряду до нападу, – пишуть автори публікації.

Як зазначають співрозмовники WP, можливий мотив Польщі полягав у тому, що вона була серед найбільших критиків "Північних потоків" від початку їхнього створення наприкінці 1990-х років.

Радий президента Польщі з питань зовнішньої політики Марчін Пшидач в інтерв’ю виданню закликав до обережних висновків. Він погодився, що "Андромеда" може бути ключовою в розслідуванні диверсії, але вважає, що цю зачіпку могла підлаштувати РФ.

Це може бути російська гра, в якій винна Польща. Польща не має нічого спільного з цим (диверсією – ред.), – підкреслив він.

Що важливо знати про російські "Північні потоки"

Команда диктатора Володимира Путіна вирішила побудувати "Північний потік 1" і "Північний потік 2" з метою перекачування 110 мільярдів кубометрів природного газу на рік до Німеччини дном Балтійського моря.

У вересні минулого року 3 труби були підірвані у результаті незрозумілих вибухів, однак одна з труб "Північного потоку-2" залишилася неушкодженою.

Однак суттєве погіршення відносин між Москвою і Заходом на тлі війни в Україні вже стало причиною того, що "Північний потік-1" зупинився. Його двійника також не дозволили запустити.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?