У Польщі звинувачують Білорусь у постійних провокаціях на кордоні
Категорія
Світ
Дата публікації

У Польщі звинувачують Білорусь у постійних провокаціях на кордоні

У Польщі звинувачують Білорусь у постійних провокаціях на кордоні
Джерело:  online.ua

За словами уповноваженого уряду Польщі з безпеки інформаційного простору Станіслава Жарина, спецслужби білоруського режиму диктатора Олександра Лукашенка щоденно влаштовують провокації на білорусько-польскому кордоні за участі мігрантів. 

Джерело:  Twitter  представника уряду Польщі

Що відомо про провокації Білорусі на кордоні із Польщею

Як заявив Жарин, ситуація на кордоні Польщі та Білорусі залишається напруженою.

Напади на польських прикордонників... групами агресивно налаштованих іноземців відбуваються щодня. Спецслужби Білорусі не лише доставляють мігрантів до прикордонної зони, а й забезпечують їх технікою для незаконного подолання прикордонних загороджень (зокрема драбинами та болторізами) та для нападів на польських прикордонників (камені, цеглини, бруківка), - підкреслив представник польского уряду.

Представник розвідки Польщі наголосив, що гібридна операція з нарощування штучного міграційного тиску на Польщу триває, і що це "частина російського плану щодо дестабілізації Європи та особливо східного флангу НАТО".

Чим можуть погрожувати найманці ПВК Вагнера на території Білорусі  

За словами військово-політичного аналітика Олександра Коваленка, заяви про наміри найманців ПВК "Вагнера" взяти під контроль Сувалкський коридор виходять від російських пропагандистів, а домисли провокують самі ж "вагнерівці".

Він зазначив, що раніше близько сотні "вигнерівців" висунулися в напрямку Сувалкського коридору, чим викликали підвищену готовність у польських військових.

Експерт зазначив, що, на сьогоднішній день в Білорусі розміщено від 4 до 5 тис. "вагнерівців".

Сам по собі табір в районі села Ціль може спокійно прийняти 8 тис. тіл і навіть більше, якщо потіснитися. Але якщо розглянути потенціал 8 тис. "вагнерівців", чи здатні вони прорубати Сувалкський коридор? Не буду мучити - ні, - зазначає аналітик.

Він нагадав, що функціонал ПВК "Вагнера" це не військові операції, а гібридні, а прорив Сувалкського коридору це виключно військова операція.

Остання військова операція у ПВК "Вагнер" це похід на Бахмут. Пам'ятаєте результат цієї операції? - нагадує Коваленко.

Він підкреслив, що втрати "вагнерівців" за час штурму Бахмуту склали від 30 до 50 тис осіб.

А тепер, уявімо собі як 8 тис. "вагнерівців", без важкої техніки, ББМ і артилерії, будуть проривати майже 100 км Сувалкського коридору. А, що ж польська армія? Майже 60 тис. поляків будуть стояти осторонь і дивитися як зеки на буханках і пікапах з кулеметами "Максим" розсікають по трасі 651? - питається експерт.

На думку Коваленка, від "вагнерівців" для Польщі, а так само Литви і Латвії може бути тільки загроза диверсійно-терористичної діяльності в прикордонній зоні.

Інші загрози виключаються. Якщо тільки у Москви немає мети повністю позбутися ПВК "Вагнер" і кинути їх в суїцидальну місію. Але це не так, - зазначає аналітик.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?