У польському Сеймі провалили голосування за визнання РФ державою-спонсоркою тероризму
Категорія
Світ
Дата публікації

У польському Сеймі провалили голосування за визнання РФ державою-спонсоркою тероризму

У польському Сеймі провалили голосування за визнання РФ державою-спонсоркою тероризму
Джерело:  online.ua

  Сейм Польщі не прийняв резолюцію про визнання РФ державою-спонсоркою тероризму, через внесену головною партією сейму поправки, яка не сподобалась опозиції, яка заблокувала ухвалення резолюції. 

Джерело: Polska Agencia Prasowa

Уряд Польщі провалив голосування про визнання РФ державою-терористкою

Проєкти постанов про визнання Росії державою-спонсором тероризму були внесені партіями "Ліві" та "Право і справедливість". Над законопроєктами працював Комітет у закордонних справах. У четвер Сейм Польщі мав проголосувати за резолюцію, яка визнає Росію державою, що підтримує тероризм, - зазначається у повідомленні

Під час вечірнього обговорення, депутати сейму висловили одностайну підтримку резолюції.

Під час засідання до резолюції була внесена поправка "Права і справедливості", що викликало обурення з боку опозиції.

Російська Федерація несе пряму відповідальність за збиття літака Малайзійських авіаліній (рейс MH17) у липні 2014 року, коли загинули 298 пасажирів та членів екіпажу, а також за катастрофу літака ВПС Польщі (рейс 101) у Смоленську (Росія) у квітні 2010 року, в якій загинули 96 осіб, що перебували на борту, в тому числі президент Польщі Лех Качинський, польські урядовці, високопоставлені польські військові та військові командири країн-членів НАТО, а також члени польського парламенту, - йдеться у поправці.

Перед голосуванням за ухвалення резолюції опозиційна партія попросила оголосити перерву для вивчення внесеної поправки. Депутат сейму Павел Коваль заявив що ця поправка "руйнує компроміс", досягнутий у комітеті.

Прохання про перерву було відхилено і Сейм прийняв рішення приступити до голосування за прийняття резолюції про визнання РФ державою-спонсоркою тероризму.

У голосуванні взяли участь 226 членів Сейму, з них 225 проголосували "за", ніхто не голосував "проти", один утримався. Опозиція не брала участі у голосуванні, тому кворуму не було.

Ми не можемо голосувати за резолюцію, тому що ви витягли картки, рішення немає, - повідомила спікер Сейму Польщі Ельжбета Вітек.

Опозиційна партія вимагала поставити на голосування ухвалену в комітеті резолюцію, з опозиційних трибун лунали вигуки "російська агентура". Спікер Сейму підсумувала, що це "один великий скандал" і наказала перейти до наступних голосувань.

Голова фракції "Громадянської коаліції" Борис Будка у розмові з журналістами назвали Антонія Мацеревича винуватцем "руйнування консенсусу" щодо проєкту.

Людина, яка підірвала дуже хорошу, добре продуману, спільну резолюцію Сейму, яка визнала Російську Федерацію державою, що підтримує тероризм. А чим займається Антоній Мацеревич? Він вкидає поправку, яка говорить, що Росія несе відповідальність за вбивство президента республіки. Мацеревич хоче разом з Качинським втягнути Польщу у війну з Росією? - сказав Будка.

Коли Сейм зможе повернутися до розгляду резолюції поки не повідомляється.

Визнання Росії державою-спонсоркою тероризму

Нагадаємо, що Європарламент прийняв резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму. Депутати Європарламенту закликають ЄС та його країни-члени розробити законодавчу базу ЄС, яка буде застосовувати санкції проти російського режиму.

Європарламент визнав, що Росія здійснює "невибіркові атаки на житлові райони та цивільну інфраструктуру" в Україні, в результаті чого загинули тисячі людей.

На окупованих територіях агресори проводять "страти без суду і слідства, здійснюють викрадення, сексуальне насильство, катування та інші звірства", додається в резолюції.

Також згадано про масові вбивства в Бучі, Ірпені, Ізюмі та Лимані, а також напади на маріупольський театр та залізничний вокзал Краматорська.

У Європарламенті підкреслили, що Росія порушує принципи Статуту ООН, спричинила гуманітарну кризу в Маріуполі та зруйнувала 95% міста, перекриває доступ українців до газу, електроенергії, води та інтернету, а також до основних товарів і послуг.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?