У Путіна відреагували на рішення ЄСПЛ у справі вбивства Литвиненка
Категорія
Політика
Дата публікації

У Путіна відреагували на рішення ЄСПЛ у справі вбивства Литвиненка

У Путіна відреагували на рішення ЄСПЛ у справі вбивства Литвиненка
Джерело:  online.ua

21 вересня команда очільника Кремля Володимира Путіна цинічно заявила, що рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), який визнав російську державу відповідальною за вбивство ексспівробітника ФСБ Олександра Литвиненка, є голослівним. З такою заявою виступив речник російського президента Дмитро Пєсков у відповідь на прохання прокоментувати рішення ЄСПЛ.

Джерело: російське державне агентство "Интерфакс"

Офіційна Москва прокоментувала рішення ЄСПЛ у справі вбивства Литвиненка

"Навряд чи ЄСПЛ володіє якимись повноваженнями, технологічними можливостями володіти інформацією з цього приводу", - цинічно зазначив речник Кремля.

Дмитро Пєсков почав стверджувати, що досі немає жодних результатів цього розслідування, "тому робити такі твердження, як мінімум, голослівно".

Російські журналісти поцікавилися у прессекретаря Володимира Путіна, чи готова офіційна Москва погодитися з вердиктом ЄСПЛ. Речник Кремля відповів, що вони "не готові прислухатися до таких рішень".

ЄСПЛ заявив, що РФ несе відповідальність за отруєння Литвиненка

ЄСПЛ 21 вересня визнав РФ відповідальною за смерть Литвиненка у Великій Британії. Суд постановив, що російська сторона повинна виплатити його вдові Марині Литвиненко 100 тисяч євро в якості компенсації.

"Литвиненко працював у російських спецслужбах, перш ніж переїхати до Британії, де йому було надано притулок. У 2006 році він був отруєний радіоактивною речовиною полонієм-210 у Лондоні і помер. Розслідування у Британії виявило, що вбивство було здійснене виконавцями із прізвищами Лугов та Ковтун, які діяли за вказівкою. Суд, зокрема, встановив, що існує вагома аргументація про те, що Лугов та Ковтун діяли як агенти Російської держави. Суд зауважив, що уряд РФ не надав жодного іншого задовільного та переконливого пояснення подій чи не спростував висновків британського розслідування", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, ЄСПЛ дійшов висновку, що офіційна Москва не провела ефективного внутрішнього розслідування, яке могло б забезпечити встановлення фактів та покарання винних.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?