У Путіна зайняли жорстку позицію щодо Придністров'я і почали погрожувати Молдові
Категорія
Політика
Дата публікації

У Путіна зайняли жорстку позицію щодо Придністров'я і почали погрожувати Молдові

У Путіна зайняли жорстку позицію щодо Придністров'я і почали погрожувати Молдові
Джерело:  online.ua

Команда російського президента Володимира Путіна в черговий раз довела, що не збирається йти з територій інших країн, де незаконно перебувають російські війська. На заклик нової президентки Молдови Маї Санду про виведення російських військ з Придністров'я в Кремлі відповіли категоричною відмовою, давши зрозуміти, що не збираються звільняти молдавські території ні в якому разі. Втім, небажання Путіна звільняти чужі території він чітко демонструє і в Україні, проти якої веде війну на Донбасі. Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав безвідповідальними заяви Санду про необхідність вивести російських миротворців з Придністров'я і зазначив, що офіційна Москва "навряд чи прийме" таку вимогу. Він дав зрозуміти молдавській лідерці, що у неї не вийде "дружби" з Росією, якщо вона не буде враховувати інтереси РФ і дотримуватися всіх домовленостей, досягнутих раніше. У НАТО вже відреагували на цей ультиматум Лаврова. На минулому засіданні глав МЗС країн-учасниць Альянсу генсек Єнс Столтенберг нагадав, що розміщення російських військ у невизнаному Придністров'ї порушує територіальну цілісність Молдови і є порушенням Росією норм міжнародного права, передає ONLINE.UA.

"Мені важко судити, що саме мала на увазі пані Санду, коли заявляла про необхідність вивести російських миротворців, але те, що це навряд чи допоможе врегулюванню і навряд чи ми зможемо прийняти таку вимогу, досить безвідповідальна, прямо скажемо, - це факт. Росія врахує висловлювання Санду "як про пріоритет європейського напрямку розвитку зовнішніх зв'язків Молдови", так і про те, що вона хоче зберегти добрі відносини з Росією. Однак добрі відносини з будь-якою країною передбачають врахування взаємних інтересів і тих домовленостей, які були досягнуті раніше", - відповів Лавров ультиматумом на вимогу Санду вивести російські війська з території Молдови.

Лавров за традицією заявив, що російські "миротворці" знаходяться в Придністров'ї, щоб не допустити "нового сплеску кривавого конфлікту". При цьому він публічно визнав, що саме вони тримають конфлікт в замороженому стані. Крім того, нагадав Лавров, в Придністров'ї російські військові охороняють склади боєприпасів в селі Колбасна. Він попередив Санду, що припинення контролю над цими об'єктами "загрожує небезпечними інцидентами".

Важливо відзначити, що новообрана президентка Молдови Мая Санду рішуче налаштована на виведення російських військ їх Придністров'я. Вона пропонує замінити російських військових на громадських спостерігачів ОБСЄ, так як військової загрози і небезпеки виникнення військових дій в регіоні немає, тому вона не бачить сенсу знаходження там військ РФ. Санду визнає, що між Молдовою і Росією з 1992 року діє договір про місію російських миротворців, але вона має намір припинити його дію заради чого готова "працювати з Росією стільки, скільки потрібно", щоб нарешті домогтися вивезення зброї і виведення військ РФ з молдавської території.

У НАТО обурені тим, що Путін нахабно продовжує окуповувати чужі території під виглядом "миротворчої діяльності" російських військових. Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтримує Маю Санду, яка домагається виведення військ РФ з території Молдови.

"Захід бачив, як Росія вводила свої війська в сусідні країни. Як вона незаконно анексує Крим, як продовжує дестабілізувати східну Україну, як російські війська перебувають в деяких частинах Грузії, Молдови та Придністров'я. Це порушення територіальної цілісності Молдови, і це є ще одним прикладом того, як Росія дуже часто не дотримується міжнародного права", - відреагував Столтенберг на небажання Путіна виводити свої війська з Придністров'я.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін розраховує на співпрацю з Санду. Він сподівається, що вона буде працювати саме в інтересах молдавського народу, що, на думку Путіна, полягає в вибудовуванні добрих і тісних відносин з Росією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?