У Раді оцінили готовність фінального рішення про децентралізацію в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

У Раді оцінили готовність фінального рішення про децентралізацію в Україні

У Раді оцінили готовність фінального рішення про децентралізацію в Україні
Джерело:  online.ua

У керівництві Верховної Ради заявили про фінальну стадію підготовки масштабного законопроєкту, яким передбачено закріпити на рівні Конституції України процеси децентралізації.

Джерело: Інтерфакс-Україна

За словами першого заступника спікера парламенту Руслана Стефанчука, підготовка майже завершена.

“Я знаю, що законопроєкт, який стосується децентралізації, обговорили відповідні органи місцевого самоврядування, самоврядні організації, і я думаю, що він уже буде на фінішній прямій”, - оголосив політик.

Децентралізація в Україні

Процес децентралізації влади та інших адміністративних порядків триває в Україні вже кілька останніх років.

Вже квітні президент Володимир Зеленський надав чинність рішенню Ради національної безпеки “Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади”.

У ньому говориться про зобов’язання Кабінету міністрів з 1 липня 2021 року забезпечити в роботі органів виконавчої влади кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць і територій територіальних громад.

Міністерство розвитку громад і територій та Держстат повинні з 1 січня 2022 року вжити заходів для забезпечення роботи інформаційно-аналітичної системи моніторингу, що займатиметься статичними та адміністративними показниками територіальних громад.

Водночас із цим про “фінішну пряму” стосовно загального процесу децентралізації Зеленський говорив ще у травні торік. Саме тоді під час публічного виступу він оголосив про розробку загальних планів з децентралізації, за якими з формуванням територіальних громад зменшується вплив центральної влади на розпорядження коштами.

Також влітку 2021 року президент у Раду вніс законодавчу ініціативу “Про основи національного спротиву”, який передбачає формування територіальної системи військового опору. Це - один з елементів політики, спрямованої на децентралізацію.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?