У Раді пояснили, що буде зі статусом нардепа і зарплатою Медведчука
Категорія
Політика
Дата публікації

У Раді пояснили, що буде зі статусом нардепа і зарплатою Медведчука

У Раді пояснили, що буде зі статусом нардепа і зарплатою Медведчука
Джерело:  online.ua

Лідер ОПЗЖ Віктор Медведчук, якого суд відправив під цілодобовий домашній арешт до 9 липня у справі про держзраду і порушенні правил ведення війни, не братиме участі в засіданнях Верховної Ради і в голосуваннях. Але він не втратить статус народного депутата і, найімовірніше, й зарплату.

Джерело: брифінг спікера ВРУ Дмитро Разумкова

Говорячи про арешт Медведчука і його роботу в якості народного депутата, Разумков згадав ситуацію з Надією Савченко, яка, перебуваючи у в'язниці, продовжувала бать нардепом.

"Якщо він знаходиться під домашнім арештом, то в залі Верховної Ради він брати участь не зможе, тому що це буде порушенням умов обмежень, прийнятих судом. А по роботі в комітеті мені важко відповісти, але він продовжує бути народним депутатом, так, як було, наприклад, з Савченко - вона перебувала у в'язниці, але продовжувала бути народним депутатом ", - пояснив Разумков.

Голова парламенту припустив, що всі інші свої повноваження Медведчук може виконувати, якщо суд йому це не заборонить, і навіть якщо він опиниться у в'язниці, то статус нардепа за ним залишиться.

Говорячи про те, чи будуть Медведчуку платити зарплату нардепа, голова ВРУ пояснив, що нарахування заробітної плати прямо пов'язане з голосуванням в залі Ради. Але, за словами Разумкова, є підстави, які від цього звільняють - наприклад, відрядження, хвороба. Тому він не виключає, що рішення суду про домашній арешт може бути поважною причиною пропуску Медведчуком голосувань, що дозволить йому продовжувати отримувати зарплату.

"В даному випадку я не готовий відповісти, чи є рішення суду такою підставою. Але за логікою речей, напевно, є", - зазначив Разумков.

Коротко про справу Медведчука

  • 11 травня генеральна прокурорка Ірина Венедиктова підписала повідомлення про підозру двом депутатам - Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку.

  • Їх підозрюють в державній зраді і замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму.

  • У правоохоронних органах є докази, що Медведчук безпосередньо причетний до діяльності, спрямованої на підрив економічної безпеки України, і незаконній передачі Росії відомостей, що містять державну таємницю - мова йде про повідомленні спецслужбам РФ секретних даних про розташування прихованого військового підрозділу ЗСУ.

  • Медведчука та його соратника Козака підозрюють у скоєнні кримінальних злочинів за статтями ч. 1 ст. 111 і ч. 1 ст. 438 ( "Державна зрада" і "Порушення законів та звичаїв війни»). Їм загрожує до 15 років в'язниці з конфіскацією майна.

  • 13 травня суд відправив Медведчука під цілодобовий домашній арешт до 9 липня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?