У РФ українця засудили на 22 роки ув'язнення за підрив залізниці у Брянській області
Категорія
Світ
Дата публікації

У РФ українця засудили на 22 роки ув'язнення за підрив залізниці у Брянській області

У РФ українця засудили на 22 роки ув'язнення за підрив залізниці у Брянській області
Джерело:  online.ua

У Росії слідчі звинуватили громадянина України зі Слов'янська Сергія Белавіна в організації вибуху на залізниці у Брянській області. Суд вже виніс вирок щодо 22 років тюремного ув'язнення.

Джерело: Слідком РФ

Що відомо про звинувачення проти українця 

Зазначається, що мова йде про вибух, який стався 9 липня 2022 року на перегоні Робчик – Піщанка у Брянській області.

Слідчі заявляють, що Белавін мав громадянство РФ та України і ще 2019 році нібито був завербований представниками Головного управління розвідки Міноборони України і за гроші нібито увійшов до диверсійної групи.

Представники Слідкому РФ також стверджують, що у період с 2019 по 2021 року Белавін проходив відповідну підготовку на території України.

Пройшов навчання терористичній діяльності, організоване спецслужбами України, де отримав навички поводження з вибуховими речовинами та вибуховими пристроями, керованими по радіоканалу, знання про тактику ведення розвідки, конспірації, збору та передачі інформації, - заявляють представники Слідкому РФ.

В Росії звинувачують українця в роботу на ГУР

СК РФ вважає, що після початку війни керівники українських спецслужб розробили план "теракту" на території Росії – і Белавін "був ретельно проінструктований, забезпечений грошима та спеціальними засобами зв'язку".

Зокрема, слідчим вдалось переконати суд, що в червні 2022 року Белавін прибув до Росії, відшукав схованку з вибуховими речовинами, залишеними для нього іншими членами групи, "виготовив вибуховий пристрій з дистанційним керуванням", встановив його на залізничну колію поблизу села Робчик і підірвав 9 липня, коли там ішов вантажний потяг із Білорусі.

Внаслідок вибуху було пошкоджено потяг та залізничне полотно, рух поїздів зупинився на тривалий період.

За твердженням слідчих, Белавін спробував втекти, але був затриманий силовиками.

Російський суд визнав Бєлавіна винним у скоєнні злочинів, передбачених ст. 205.3 КК РФ (проходження навчання терористичної діяльності), пп. "а", "в" ч. 2 ст. 205 КК РФ (теракт у складі організованої групи), ч. 4 ст. 222.1 (незаконне придбання, перевезення та зберігання вибухових речовин), ч. 3 ст. 223.1 КК РФ (незаконне виготовлення вибухового устрою).

Белавіну в Росії призначено покарання у вигляді 22 років позбавлення волі з відбуванням у виправній колонії суворого режиму та штрафу у розмірі 800 тисяч рублів.

Business FM писав, що Белавіну 40 років, він проживав у місті Слов'янськ Донецької області України, де працював майстром-сантехніком. Має двох дітей.

Джерела "Комерсанта" в силових відомствах РФ говорили, що Белавін нібито визнав провину.

Справу розглядав 2-й Західний окружний військовий суд РФ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?