У Росії набирає обертів демографічна катастрофа — The Economist
Категорія
Світ
Дата публікації

У Росії набирає обертів демографічна катастрофа — The Economist

У Росії набирає обертів демографічна катастрофа — The Economist
Джерело:  online.ua

Іноземні журналісти дійшли висновку, що повномасштабна війна РФ проти України суттєво посилила демографічний колапс в країні-агресорці, попри те, що він почався задовго до 24 лютого 2022 року.

Джерело: The Economist

У Росії вмирає дедалі більше людей

Найбільшим викликом для демографічної ситуації у РФ стала пандемія коронавірусу.

Також фахівці припускають, що саме у Росії був найвищий рівень смертності з усіх країн.

Попри те, що Кремль заявляв про 388 тисяч загиблих в результаті пандемії, однак редакція видання оцінює загальну надлишкову смертність росіян протягом 2020 – 2023 року в діапазоні від 1,2 до 1,6 мільйона.

Окрім того, наголошується, що у РФ могла бути найбільша смертність від коронавірусу у світі після Індії та найвищий рівень смертності з усіх країн – орієнтовно 850 – 1 100 смертей на 100 тисяч осіб.

За словами журналістів, якщо до цієї цифри додати тих, хто втік від мобілізації за кордон або загинув на війні в Україні, то вийде від 1,9 до 2,8 мільйона осіб у 2020 – 2023 роках.

Це навіть гірше, ніж у катастрофічні 2000-ті роки, коли населення скорочувалося приблизно на півмільйона на рік,– наголошує The Economist.

Які війна вплинула на демографічну ситуацію у Росії

Згідно з останніми даними, армія РФ вже втратила на війні в Україні орієнтовно 200 тисяч осіб вбитими та пораненими.

Ба більше, наголошується, що 0,5 мільйона до 1 мільйона переважно молодих та освічених громадян РФ вирішили втекти з країни після оголошення Путіним мобілізації.

Що важливо розуміти, минулого року країну залишили 10% працівників IT-сфери.

Через пандемію та масовий алкоголізм скоротилась тривалість життя російських чоловіків – від 68,8 років у 2019 році до 64,2 років у 2021 році.

Військові втрати лягають важким тягарем на хворе населення, яке скорочується. Росія може увійти в згубну петлю демографічного спаду. ...Демографічна згубна петля не зменшила прагнення Путіна до завоювань, та це робить Росію маленькою, менш освіченою і бідною країною, з якої тікають молоді люди та де чоловіки помирають у віці 60 років, – пояснюють журналісти.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?