У Росії різко скоротять витрати на науку заради війни з Україною
Категорія
Світ
Дата публікації

У Росії різко скоротять витрати на науку заради війни з Україною

Путін

Уряд РФ готує радикальний секвестр бюджету на ключовий проект розвитку російської науки, щоб сплатити витрати на армію і виробництво зброї, рівень яких планується збільшити до максимуму з часів СРСР.

РФ не планує розвивати науку

У 2024 році витрати за федеральним проектом «розвиток інфраструктури для наукових досліджень» будуть урізані вдвічі, випливає з пояснювальної записки до закону про бюджет, розміщеної в базі Госдуми Росії.

На федпроєкт, в рамках якого було заплановано закупівлю приладів та обладнання для університетів та наукових центрів по всій Росії, буде витрачено 47,8 млрд. рублів замість 97 млрд (понад мільярд доларів), закладених у ухвалений рік тому закон про бюджет. Основний удар бюджетного секвестру приймуть на себе вищі та наукові організації, що випливає з матеріалів бюджету: витрати на інфраструктуру для них будуть урізані на 40 млрд. рублів.

На 2,2 млрд. рублів знизяться асигнування на «проектування унікальної наукової установки „мегасайєнс“» на острові Руський — синхротрона, в якому вчені планували розганяти електрони до швидкостей, близьких до світлових.

На таку суму зменшиться фінансування проектів Курчатівського інституту, де за бюджетні гроші планували модернізувати джерело синхротронного випромінювання, а також створити прототип імпульсного джерела нейтронів.

Витрати для будівництва науково-дослідних судів необмеженого району плавання зменшаться на 270 млн. рублів; на будівництво центру ядерної медицини при Курчатівському інституті – на 137 млн. рублів.

Додатково понад 4 млрд. рублів уряд планує заощадити ще на двох статтях національного проекту «Наука». Фінансування федпроєкту «Розвиток масштабних наукових та науково-технологічних проєктів за пріоритетними дослідницькими напрямками» зменшиться на 8% — з 20,4 до 18,8 млрд рублів. Витрати по федпроєкт «Розвиток інтеграційних процесів у сфері науки, вищої освіти та індустрії» зменшиться на 10% – з 36 до 32,4 млрд. рублів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?